VIDEO Oluja potopila Beograd: Poplavljeno je 20 vrtića, ne voze tramvaji

VIDEO Oluja potopila Beograd: Poplavljeno je 20 vrtića, ne voze tramvaji
Foto: Telegraf

OLUJNO nevrijeme uz obilnu kišu, a mjestimice i tuču veličine teniske loptice, pogodilo je u nedjelju popodne sjeverne, zapadne i središnje dijelove Srbije, a štete se još zbrajaju.

Potopljen Beograd

Snažno nevrijeme pogodilo je i Beograd.

Samo u glavnom srpskom gradu tijekom popodneva za manje od sat i pol palo je više kiše nego što u prosjeku padne za mjesec dana - prosječno 60 litara po četvornom metru, pa su mnoge ulice u nižim dijelovima grada bile poplavljene, čak i dio autoceste Beograd-Zagreb u Novom Beogradu.

 

Noćas se sastao krizni stožer, a nakon toga je priopćeno da je 20 beogradskih vrtića poplavljeno te da je 9000 kućanstava ostalo bez struje. 

Pripadnici Sektora za izvanredne situacije intervenirali su 37 puta, a iz poplavljenih objekata spašeno je 12 osoba. 

Zbog obilnih padalina, od sinoć je okretište tramvaja u Novom Beogradu pod vodom pa tramvaji ne voze u tom dijelu grada, nego umjesto njih prometuju autobusi. 

Ekipe gradskog prijevoznika su na terenu i trude se izvući pet tramvaja iz potopljenog okretišta, javio je RTS. 

U dijelovima grada palo čak 100 litara kiše po četvornom metru

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je jutros da je do poplave na autocesti u Novom Beogradu, uz veliku količinu oborina, došlo i zato što su "dvije crpne stanice u jednom trenutku ispale iz funkcije".

Njihovim vraćanjem u funkciju stanje se vratilo u normalu, dodao je

Radojičić je za RTS naveo i da u Novom Beogradu još ne rade četiri trafostanice.

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ustvrdio je da je u pojedinim prigradskim naseljima palo čak 100 litara vode po četvornom metru, što postojeći kanalizacijski sustav nije mogao primiti.

Iz poplavljenih objekata u Srbiji spašeno je 12 osoba, a na području Čačka proglašeno je izvanredno stanje, dok je u selima kod Gornjeg Milanovca tuča prouzročila štetu u voćnjacima, vrtovima i na plastenicima, a ponegdje je razbila i krovove.

Tuča veličine teniske loptice 

Na jugu Banata padala je tuča veličine teniske loptice, a na društvenim mrežama pojavile su se brojne snimke iz mnogih krajeva Srbije na kojima su komadi leda uspoređivani s jajetom ili orahom.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog saveza (RHMZ), u beogradskom prigradskom naselju Borča palo je oko 100 litara kiše po četvornom metru, dok je prosječna mjesečna količina oborina na osnovu 100-godišnjeg niza za lipanj - 85 litara, rekla je agenciji Tanjug Nevena Živanović iz RHMZ-a.

Količina oborina bila je izrazito neujednačena tako da je u pojedinim dijelovima Beograda palo manje od 10 litara kiše.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara