VIDEO Oporbeni zastupnici izbačeni iz zgrade mađarske državne televizije

VIDEO Oporbeni zastupnici izbačeni iz zgrade mađarske državne televizije
Screenshot, Video: Twitter, Facebook

ZAŠTITARI su izbacili dvoje neovisnih zastupnika iz zgrade mađarske državne televizije kad su pokušali pročitati peticiju, dan nakon prodemokratskih prosvjeda u Budimpešti koje je policija rastjerala suzavcem.

Dvoje zastupnika bilo je među njih desetak koji su noć proveli u zgradi državne televizije nastavljajući akciju protiv politike premijera Viktora Orbana (desnica).

Htjeli pred kamerama pročitati peticiju 

U peticiji koju su htjeli pročitati pred kamerama ponavljaju se zahtjevi izneseni u nedjelju, a među njima je poziv na povlačenje novog zakona o radu koji je već nazvan "robovlasničkim", zatim poziv na neovisnost medija i pravosuđa.

Neovisna zastupnica Bernadett Szel postavila je videosnimku na svojoj stranici Facebooka na kojoj je prikazano kako se zaštitari svađaju s njezinim kolegom, zastupnikom Akosom Hadhazyjem, te ga izbacuju iz zgrade. Szel je rekla da su i nju izbacili. 

"Željeli smo pročitati peticiju", govori ona na videosnimci.

Ostali zastupnici nastavljaju prosvjedovati u zgradi. 

 

Prosvjedi održani jučer

U nedjelju je oko 10.000 ljudi sudjelovalo u prosvjedu nazvanim "Sretan Božić, gospodine premijeru", četvrtom po redu i dosad najvećem u tjedan dana protiv premijera Orbana koji sve autoritarnije vlada Mađarskom.

Šetnja gradom protekla je mirno sve dok policija nije ispalila suzavac na prosvjednike ispred zgrade televizije kasno u nedjelju navečer.

Orbanova vladajuća stranka Fidesz poručila je da "kriminalci" stoje iza "uličnih pobuna" i optužio je Georgea Sorosa, američkog milijardera i filantropa mađarskog podrijetla, da stoji iza prosvjeda. 

Soros je oštar kritičar Orbana, no odbacuje navode da stoji iza prosvjeda i smatra da takvim optužbama vlada želi stvoriti lažnog vanjskog neprijatelja. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara