VIDEO Otok Barbuda nenastanjen je po prvi put nakon 300 godina, sve zbog uragana Irme

VIDEO Otok Barbuda nenastanjen je po prvi put nakon 300 godina, sve zbog uragana Irme

Screenshot, Video: YouTube(BBC)

NAKON što je uragan Irma opustošio karipski otok Barbuda, moćna oluja učinila ga je nenaseljivim. Sada, po prvi puta nakon nekoliko stoljeća, tamo nitko ne živi, piše CNN.

"Šteta je potpuna", rekao je Ronald Sanders, ambasador Antigve i Barbude u SAD-u. "To je humanitarna katastrofa. Po prvi put u 300 godina niti jedna osoba nije na tom otoku, civilizacija koja je na tom otoku postojala preko 300 godina je uništena", rekao je.

Uništena infrastruktura na Barbudi

I dok je Irma slabije pogodila Antigvu, uništila je infrastrukturu na Barbudi. Najmanje jedna osoba je poginula, a spasioci su evakuirali Barbuđane na Antigvu te je proglašeno stanje nužde.

"Pokušali smo uvjete života napraviti što udobnijima u ovim okolnostima. Na sreću, planirali smo unaprijed i naručili smo namirnice i Miamija i SAD-a prije nego što nas je pogodio uragan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sanders je za CNN izjavio kako je oko 1,700 osoba evakuirano na Antigvu te kako su ostali otišli svojevoljno.

Uvjeti na Antigvi nisu idealni

Uvjeti života na Antigvi trenutno nisu idealni, ali su osobe koje su evakuirane s Barbude na sigurnom.

"Smješteni su u državne zgrade, a otvorili smo i neke druge. Jedan od vrtića smo pretvorili u prostor za smještaj osoba s Barbude, posebno za djecu", rekao je.

Vlada vjeruje kako će neki Barbuđani htjeti ostati na Antigvi i nakon obnavljanja Barbude, ali vjeruju i kako će se velik broj njih odlučiti vratiti.
 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara