VIDEO Otvoren je najveći most na svijetu preko mora. Pogledajte kako izgleda

VIDEO Otvoren je najveći most na svijetu preko mora. Pogledajte kako izgleda
Screenshot: YouTube/Xinhua

KINESKI predsjednik Xi Jinping danas je i službeno otvorio najveći most u svijetu preko mora, kolosalni projekt koji povezuje Hong Kong, Macao i kontinentalnu Kinu, u vrijeme kada Peking učvršćuje vlast u bivšoj britanskoj koloniji.

U toj infrastrukturi dugoj 55 km izmjenjuju se dug cestovni most koji vijuga iznad voda delte Biserne rijeke i podmorski tunel.

Most je za promet otvoren od sutra

Zahvaljujući umjetnim otocima i orijaškim petljama omogućuje povezivanje hongkonškog otoka Lantaua na istoku s bivšim portugalskim posjedom Macaom i gradom Zhuhaijem, u pokrajini Guangdongu na zapadu.

Most će se za promet otvoriti već sutra.

"Službeno proglašavam otvorenim most Hong Kong - Zhunai - Macao", rekao je kineski predsjednik u kratkoj izjavi na prigodnoj svečanosti u Zhuhaiju, nakon čega je na golemom zaslonu iza njega puštena video montaža s vatrometom na golemom mostu.

Predsjednica hongkonške vlade Carrie Lam je prije toga zahvalila kineskom predsjedniku što je došao na tu svečanost i pohvalila "veličanstven izgled mosta".

Izgradnju mosta koja je počela 2009. obilježili su prekoračenje rokova, probijanje proračuna, optužnice za korupciju i pogibije radnika.

Vlasti očekuju da će ovo graditeljsko čudo potaknuti trgovinu zahvaljujući približavanju dviju obala tjesnaca.

No protivnici projekta u Hong Kongu vide ga kao pokušaj Pekinga da učvrsti vlast u bivšoj britanskoj koloniji koja na papiru ima široku autonomiju zahvaljujući načelu "Jedna zemlja, dva sustava" primijenjenom kod njezina povratka pod kinesku vlast 1997. godine.

Pogledajte kako bi trebao izgledati Pelješki most

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara