VIDEO Ovo je beskućnik heroj koji je kolicima napao terorista u Melbourneu

VIDEO Ovo je beskućnik heroj koji je kolicima napao terorista u Melbourneu
Screenshot: 7 news Sydney

DESECI tisuća dolara prikupljeni su za hrabrog beskućnika koji je htio pomoći policiji za vrijeme smrtonosnog napada nožem u Melbourneu prošli petak.

Napadač Hassan Khalif Shire Ali (30) zapalio je svoj automobil prije nego što je na smrt izbo starijeg muškarca i ranio druge dvije osobe u središnjem poslovnom dijelu drugog po veličini grada u Australiji.

Čovjek s kolicima

Michael Rogers, nazvan "Čovjek s kolicima", gurnuo je kolica za kupnju u napadača naoružanog nožem dok su ga dvojica policajaca pokušavala razoružati.

Tada su napadača pogodili, a od zadobivenih ozljeda umro je u pritvoru.

Više od 110.000 australskih dolara (79.000 američkih dolara) donirano je 46-godišnjem Rogersu do ponedjeljka ujutro putem GoFundMe kampanje naslovljene "Ne nose svi heroji plašteve".

Prikupljanje je u subotu pokrenula neprofitna organizacija Zajednica melburnskih beskućnika.

Policija iznimno zahvalna beskućniku

Zamjenik povjerenika policije u Victoriji Shane Patone rekao je da je policija "iznimno zahvalna" Rogersu zbog pomoći.

"Nema sumnje, ponio se vrlo hrabro", rekao je Patton za radio ABC.

Vlada je poništila putovnicu Shireu Aliju 2015. zbog zabrinutosti da bi mogao otići u Siriju te se pridružiti Islamskoj državi.

Članovi njegove obitelji rekli su za lokalne medije da je patio od psihičkih bolesti koje su prethodile napadu, međutim policija kaže da nisu vidjeli ikakvu službenu evidenciju o tome.

Psihičke bolesti nisu isprika

Australski premijer Scott Morrison u ponedjeljak je rekao da je Shire Ali "terorist" i da su duševni poremećaji samo "isprika".

Ministar unutarnjih poslova Peter Dutton isti je dan izjavio da se na popisima australskih obavještajnih službi nalazi više od 400 osoba visokog prioriteta i da su spriječili 14 napada u protekle četiri godine.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara