neredi u sad-u

VIDEO Nacionalna garda ljude u vlastitom dvorištu u Minneapolisu gađala bojom

VIDEO Nacionalna garda ljude u vlastitom dvorištu u Minneapolisu gađala bojom
Screenshot: Twitter

U 25 GRADOVA diljem SAD-a uveden je policijski sat nakon što su se prosvjedi zbog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda, kojeg je ugušio policajac Derek Chauvin, pretvorili u divljanje, nasilje i kaos.

I danas su u 30 gradova održani prosvjedi, a policija je prosvjednike pokušala otjerati suzavcima i gumenim mecima. Nekoliko policijskih automobila je zapaljeno.

Nacionalna garda ne štedi nikoga, pa ni obične građane. Tako je viralan postao video američke aktivistkinje Tanyje Kerssen koja je snimila kako gardisti "čiste" njezinu ulicu. Policijske snage marširaju ulicom iza vojnih vozila, viču da ljudi uđu u svoje kuće.

Kerssen i nekoliko osoba oglušilo se na njihove zapovijedi, pa je nedugo zatim jedan od pripadnika garde uzviknuo "light em up" (eng. zapalite ih, pogodite ih) i pogodio ih kanisterom boje. Jednu osobu i to mlađu, može se vidjeti na snimci, gardist je uspio pogoditi, ali izgleda da nije nikoga ozlijedio. 

Nacionalna garda Minneapolisa je demantirala da se radi o njihovim pripadnicima. 

U Minnesoti se trenutno nalazi oko 4100 pripadnika Nacionalne garde, a još šest tisuća ih se očekuje u narednim danima. Na snazi je policijski sat. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara