VIDEO Plenković predstavio nove gospodarske mjere, kreće skraćivanje radnog vremena

VIDEO Plenković predstavio nove gospodarske mjere, kreće skraćivanje radnog vremena
Screnshot: Vlada RH

PREDSJEDNIK vlade Andrej Plenković, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izvijestili su o rezultatima mjere potpore za očuvanje radnih mjesta tijekom krize zbog koronavirusa te predstavili nove mjere među kojima je kao najvažnija istaknuta ona o skraćenom radnom vremenu.

>> Presicu smo pratili uživo na Indexu

>> Tekstualni prijenos

"Vlada je pravovremeno pokrenula sve mehanizme za očuvanje radnih mjesta. Dali smo podršku svim poduzetnicima, odnosno radnicima koji su imali pad od minimalno 20 posto", započeo je Plenković govoreći o dosadašnjim vladinim mjerama za gospodarstvo.

Kazao je kako je dosad isplaćeno 5,6 milijardi kuna, a kad se zbroje doprinosi, to je 8 milijardi kuna.

Potpore će za lipanj dobiti oni sektori koji ne mogu nastaviti poslovanje, a pad im je veći od 50 posto. a Plenković dodaje kako će to obuhvatiti 15 tisuća radnika i bit će isplaćeno 280 milijuna kuna

"Danas imamo više zaposlenih nego prije krize u veljači, za 2234 osiguranika", kaže Plenković. "Sve više ljudi se vraća na tržište rada, izostanak je u sezonskim poslovima."

Mjera skraćivanja radnog tjedna

"Idemo dalje s mjerama, s mjerom skraćivanja radnog vremena kod poslodavaca kod kojih je zbog covida došlo do smanjenja opsega posla. Mjeru mogu koristiti poslodavci s više od 10 radnika s planiranim padom od najmanje 20 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine uz dokaz otežanog poslovanja, a poslodavci u prerađivačkoj industriji mogu dobiti potporu i s manjim padom. Može se koristiti na 10 do 20 posto radnika. Mjera se odnosi na period do prosinca 2020. godine", kazao je Plenković. "Potpora se dodjeljuje do iznosa od 2000 kuna neto po radniku", dodao je.

Plenković je pojasnio da je poslodavac dužan isplatiti doprinose na potporu. Ne smije se otkazati ugovor o radu najmanje 30 dana po prestanku korištenja potpore.

Najavio je kako će se mjera po istom modelu primijeniti i kod mikropoduzetnika. 

"Mjera će biti i kod mikropoduzetnika do 9 radnika. Riječ je isto o 2000 kuna", kazao je Plenković.

Od sutra će se reaktivirati mjere aktivnog samozapošljavanja.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović na presici je kazao da će Zavod za zapošljavanje biti učinkovit s daljnjim provođenjem mjera. Kazao je kako je cilj, osim očuvanja radnih mjesta, i kreiranje novih radnih mjesta. 

"Nikoga ova vlada nije niti će ostaviti na cjedilu, ni radnike ni poslodavce'', izjavio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Plenković napao oporbu

Plenković je izjavio da je oporba pokušala opstruirati rad vlade u rješavanju koronakrize.

"'Sve što smo donosili bilo je u skladu s Ustavom i zakonima i tu je oporba teško izgubila'', rekao je. Kazao je da je druga opstrukcija bila širenje panike o nedostatku zaštitne opreme.

Kazao je da je najgora bila "orkestrirana kampanja u kojoj oporba kao da navija za koronu", a da su sve odluke vezane uz restriktivne mjere zbog koronavirusa ustavne.

Plenković je komentirao i večerašnje sučeljavanje s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem.

"Ja sam do sada išao u skoro sva sučeljavanja. Meni je drago da se gospodin Bernardić okuražio i da ću ga vidjeti uživo, nisam ga vidio uživo već tjednima."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara