VIDEO Kaos na Hrvatskim studijima, pokreće se štrajk

VIDEO Kaos na Hrvatskim studijima, pokreće se štrajk

Foto: Hina/Igor Soban/Pixsell

ZBOG izglasavanja nulte upisne kvote za studij filozofije na Hrvatskim studijima, na parkiralištu iza glavne zgrade Hrvatskih studija održan je prvi Studentski sabor, po svojoj formi sličan plenumu.

Malo vijeće Nezavisnog sindikata znanosti i visokog školstva dalo je zeleno svjetlo profesorima na Hrvatskim studijima za štrajk. Kažu da ih podupiru zbog nezakonitih odluka Uprave sveučilišta, a na štetu kvalitete studija filozofije na Hrvatskim studijima. Pripreme za štrajk kreću odmah, poručili su iz Sindikata.>> OSVETA NEPOSLUŠNIMA Ukinut studij na kojem rade filozofi koji su prijavili Barišića i Borasa

>> ZAKULISNE IGRE Rektor Boras potpisao je smrtnu presudu najboljem studiju u Hrvatskoj

Ide se u blokadu

Studenti su se odlučili za blokadu.

Organizator prosvjeda je inicijativa "Studenti govore" s Hrvatskih studija, a okupili su se kao bi raspravljali o trenutačnoj situaciju na Hrvatskim studijima, zbog kojih su i tražili blokadu nastave."Budući da se djelovanje u institucionalnim okvirima pokazalo kao neučinkovito, mi kao Udruženje udruga Hrvatskih studija "Studenti govore" tražimo vašu podršku za blokadu nastave. Ako se blokada izglasa, odmah krećemo u njenu realizaciju", pisalo je u pozivu na Sabor.

Nepravedna i marionetska uprava

Studentski sabor zatražio je ostavku "nepravedne i marionetske" Uprave Hrvatskih studija, jer ističe da su njezini članovi protivno interesu studija pristali na "ukidanje filozofije".

Ne slažemo se s odlukom Senata jer je ona nauštrb svih studenata, a ne samo studenata filozofije. Ta je mjera osvete protiv ljudi koji rade na provedbi zakona i pravilnika te poštivanju kvalitete studija, govorili su studenti kojima je iz ruke u ruku prelazio megafon.

Iza ove odluke "stoji klika" koju čine pročelnik Mario Grčević, rektor Damir Boras i prorektor Ante Čović, a "dragulj u toj kruni" je ministar Pavo Barišić, rečeno je prije nego je zatražena ostavka Uprave, javlja Hina.

Nakon izglasavanja blokade, studenti su uz bubnjeve i zvižduke ušli u zgradu Hrvatskih studija.

Zaključavanje u učionice

Ulaze u dvorane i skandirajući i bubnjajući, pozivaju ostale studente van.

Ispraznili su i najveću dvoranu na fakultetu, prekinuvši predavanje.

Predavanje je danas trebao održati pročelnik Grčević, međutim, pojavila se samo njegova asistentica.

Asistentica je pokušala održati nastavu u drugoj dvorani, zajedno s još par studenata koji su ostali, ali bezuspješno.

Također, doznajemo i da se neki profesori zaključavaju u učionice sa studentima, sprečavajući blokadu nastave.

Studenti kucaju na vrata, pokušavajući spriječiti nastavu.Fizički napad

Kako doznajemo, jedan od studenata koji se protivi blokadi nastave, nasrnuo je na drugog studenta koji sudjeluje u blokadi. Jedno od pravila izglasanih na Saboru je da je blokada nenasilna te da se na ovakve napade odgovara pasivno.

Gurnuo je vrata na njega i pokušao mu izvrnuti ruku. Drugi student nije fizički odgovorio na sukob, već je otišao po policiju. Policija trenutno vrši uviđaj.Studenti su se podijelili u tri skupine, jedna za dvorane koje nose imena po hrvatskim otocima, jedna za glavnu zgradu i jedna za najveću dvoranu Zagreb. Pozivaju sudionike blokade da ne budu nasilni.Policijski automobil parkiran je ispred ulaza u zgradu Hrvatskih studija.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno je ispred zgrade Hrvatskih studija stotinjak studentata, dok se ostali nalaze unutar zgrade, gdje pokušavaju potaknuti kolege koji ne sudjeluju u blokadi da im se pridruže.

Rektorov komentar

Situaciju je za portal Srednja.hr prokomentirao i sam rektor Boras.

"Ja sam došao s puta pa mogu komentirati samo načelno. Dakle, nema nikakvog razloga da se bilo tko, pogotovo ne studenti, brinu o budućnosti Hrvatskih studija, oni imaju svijetlu budućnost. Što se tiče Filozofije i sadašnjeg studija Filozofije, svi studenti kao što je to i po zakonu, a kako je i konačno Senat obaviješten, moći će završiti studij. Prema tome, ovi studenti koji studiraju Filozofiju ne moraju se uopće oko toga uzrujavati. Diplomski studij se normalno nastavlja i svi će oni koji su počeli preddiplomski moći i sadašnji diplomski završiti. Što se tiče profesora, nitko neće ostati bez posla, svi će se normalno moći baviti svojom znanošću, ali jasno je da neke akcije koje profesori tamo neki rade nisu u okviru onih ovlasti koje oni imaju, ali naravno da mogu iskazati svoje mišljenje. To mišljenje mora biti demokratsko, a neki koji pokušavaju nenasilnim metodama to raditi, to ne spada u akademsku praksu" rekao je Boras.Barišić o blokadi

O današnjoj blokadi Hrvatskih studija progovorio je pred novinarima i ministar plagijator, Pavo Barišić.

"Rektor Boras me je informirao o situaciji. Znate da u Hrvatskoj imamo autonomiju sveučilišta, po kojoj sveučilišta autonomno odlučuju o svojoj upisnoj politici i svim drugim pitanjima, tako da u ovom trenutku nemamo potrebe reagirati. Ja mislim da Sveučilište u Zagrebu, kao najveće i najstarije sveučilište sasvim autonomno, ima tijela koja donose svoje odluke, rekao je Barišić za Srednja.hr.

Na pitanje osjeća li se odgovornim zbog nastale situacije, Barišić je rekao da se ne osjeća odgovornim.

"Ni najmanje, nemam razloga osjećati odgovornost za nešto", tvrdi ministar.

O najavi štrajka profesora, Barišić kaže kako nije dobio nikakve informacije.Na pitanje smatra li da na tržištu rada ima previše filozofa, Barišić kaže da ne misli tako.

"Ja smatram da je filozofa potrebno u svakom društvu. I sam pripadam toj struci i mislim da je za jedno društvo uvijek pozitivno imati tako naobražene ljude", tvrdi Barišić.

Na kraju, Barišić je rekao kako se on po pitanju ukidanja Filozofije na Hrvatskim studijima nema potrebe svrstavati na bilo koju stranu, zato što to spada u tuđu domenu odlučivanja.

"U ovom trenutku nema apsolutno nikakve osnove da Ministarstvo reagira, ako to spada pod Sveučilište. Sad me je rektor izvijestio o stanju po kojemu nema apsolutno nikakve potrebe da se nešto poduzima", rekao je ministar Barišić.

Vrdoljak izrazio podršku studentima


Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izrazio je podršku studentima koji su odlučili blokirati nastavu na Hrvatskim studijima nakon ukidanja kvota za studij filozofije, te upozorio kako tri policijske intervencije na sveučilištu u šest mjeseci "ne može biti normalno stanje".

"Dajemo punu podršku studentima i blokadama", kazao je Vrdoljak."Represijom, ignoriranjem ili bježanjem od problema, problemi se neće riješiti. Kad se zabije glava u pijesak, ne riješi se problem, nego se izađe s istinom i s rješenjem, a ovo to nije, ukidanje Hrvatskih studija", ocijenio je Vrdoljak.

Upozorio je da "treća policijska intervencija na sveučilištu u samo šest mjeseci ne može biti normalno stanje", te istaknuo kako je odgovornost sada na rektoru Sveučilišta u Zagrebu, Damiru Borasu, i ministru znanosti i obrazovanja, Pavi Barišiću, prenosi Hina.Prvi Studentski sabor

Blokadi je prethodio Sabor na kojemu se okupilo 300 do 350 studenata. Kako Hrvatski studiji imaju oko 1.400 studenta, to je otprilike 25 posto ukupnog broja studenata.

Studenti su naveli kako je na Sindikalnoj podružnici Hrvatskih studija izglasan štrajk profesora s četiri odjela, a danas se čeka odluka sindikalne središnjice o štrajku.

Također, desetak studenata s Filozofskog fakulteta i Fakulteta političkih znanosti došlo je dati potporu studentima HS-a, javlja Srednja.hrGlavni krivci


Iz zadnjeg reda sve su promatrali profesori s odsjeka za filozofiju. Nekoliko studenata je preko megafona argumentiralo zašto Hrvatski studiji imaju najkvalitetniji studij filozofije, te zbog čega se boje da će se isto dogoditi ostatku odjela.

Studenti su skandirali "Uprava odlazi", nakon što su imenovali glavne krivce za stanje na Hrvatskim studijima: pročelnika Grčevića, rektora Borasa, prorektora Čovića i ministra Barišića.

Glasujući o blokadi, studenti su se podijelili na lijevu i desnu stranu. Studenti na lijevoj strani su podržali blokadu, a na desnu stranu su trebali stati oni koji su protiv blokade. Nitko nije stao na tu stranu. Pojavio se i prvi policijski automobil.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara