VIDEO Pogledajte kako izgleda Inino postrojenje u Siriji koje su divljaci iz ISIS-a uništili

VIDEO Pogledajte kako izgleda Inino postrojenje u Siriji koje su divljaci iz ISIS-a uništili

Screenshot: Twitter

SIRIJSKA vojska i Nacionalne obrambene snage (NDF) oslobodile su početkom veljače INA-ina postrojenja na plinskim poljima Hayan u Siriji.

Sada se na društvenim mrežama pojavila i snimka na kojoj se vidi da je postrojenje prilično uništeno. Postrojenje je, za razliku od svih dosadašnjih puta, snimljeno izbliza pa se šteta koju su ISIS-ovci nanijeli još bolje vidi.

Podsjetimo, pripadnici terorističke organizacije Islamska država početkom ovog mjeseca su do temelja spalili postrojenje, a nagađa se kako je to bio potez pred povlačenje.

INA prestala s radom na tim poljima 2012.

Plinska polja Hayan nekad su bila najveći izvor plina u Siriji, navodi Al-Masdar News, dodajući kako je njihov gubitak u prosincu prošle godine nanio ogromnu štetu sirijskim vlastima.

Kao što je vidljivo na službenim stranicama INA-e, u bloku Hayan vršila su se istraživanja (završena 2007. godine) koja su dovela do šest otkrića plina i nafte (Jihar, Al Mahr, Jazal, Palmyra, Mustadyra i Mazrur).

Radi se o plinskim nalazištima kojima je upravljala joint-venture kompanija HPC (Hayan Petroleum Company), koju su suosnovali INA i GPC (General Petroleum Company).

INA je s eksploatacijom nafte i plina iz Sirije prestala 2012. godine. Zbog okolnosti "više sile" - sukoba u Siriji i složene političke situacije, INA-ine aktivnosti na polju Hayan trajale su samo 57 dana.

 


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara