VIDEO Pogledajte spektakularno uhićenje švercera skupih auta, kupovao ih i Dalić

VIDEO Pogledajte spektakularno uhićenje švercera skupih auta, kupovao ih i Dalić
Screenshot: MUP

U VELIKOJ međunarodnoj akciji policije i USKOKA pali su kriminalci koji su dilali skupe aute i utajivali PDV, a šteta se mjeri u milijunima kuna.

U akciji su sudjelovali PNUSKOK, USKOK, Samostalni sektor za financijske istrage Ministarstva financija, Carinska uprava, Služba za  unutarnju reviziju, nadzor i kontrolu te EUROPOL. Oni su proveli složeno kriminalističko istraživanje nad više osoba organiziranih u zločinačko udruženje zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja te počinjenja utaje poreza ili carine, pranja novca, krivotvorenja isprava i prijevare u sastavu zločinačkog udruženja. Uskok i policija izvijestili su da je pokrenuta istraga i to protiv 11 hrvatskih državljana i tri tvrtke zbog zločinačkog udruženja te utaje poreza ili carine, krivotvorenja isprave i poticanja ili pomaganja u tim nedjelima.

Kao vođu grupe policija je osumnjičila 48-godišnjeg Ivana Bašića zvanog Inja. On je od ranije od ranije poznat iz stupaca crne kronike kao dio skupine kradljivaca automobila pod vodstvom pukovnika Željka Maglova. Prema neslužbenim informacijama automobile su prodavali i nogometnoj eliti, a prema tim informacijama, aute su od njih među ostalima kupili, kako je javio Telegram, i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i trener Dinama Nenad Bjelica. 

Tijekom jučerašnjeg dana uhićeni su članovi zločinačkog udruženja te su provedene pretrage na području Hrvatske, Njemačke i Češke, a sve uz suradnju s EUROPOL-om kojem se ovom prilikom zahvaljujemo na pruženoj podršci i suradnji. Tijekom provođenja završne akcije u Zagrebu, uspostavljen je EUROPOL-ov mobilni ured radi bržeg povezivanja s ostalim državama članicama EU i žurnih provjera podataka u njihovim bazama.

Spektakularna snimka uhićenja

Objavljena je i snimka spektakularnog uhićenja članova zločinačkog udruženja. 

"Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je 48-godišnji hrvatski državljanin organizirao i vodio zločinačko udruženje zbog počinjenja kaznenih djela utaje poreza ili carine i krivotvorenja isprava na način da je u zajedničko djelovanje uvezao deset osoba (46-, 47-, 47-, 39-, 44-, 37-, 49-, 30-, 44- i 46-godišnjaka), od kojih je osam državljana Hrvatske te dvoje dvojni državljani Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Trojica osumnjičenika su ujedno i osnivači i/ili stvarni voditelji u tri trgovačka društva (registrirana za trgovinu automobilima i nespecijaliziranu trgovinu na veliko) koja su ostvarivanjem imovinske koristi odgovorna za utaju poreza ili carine.

Naime, spomenuti 48-godišnjak je od siječnja 2018. pa do sredine svibnja 2019. godine na području Hrvatske i Njemačke, kao osnivač i stvarni voditelj poslovanja jednog trgovačkog društva, povezao u zajedničko djelovanje spomenute osumnjičenike i dva trgovačka društva. Prilikom unosa i daljnje prodaje rabljenih osobnih vozila visoke klase iz Njemačke u Hrvatsku, izbjegavali su obračunavanje i plaćanje propisanih poreza spomenutih trgovačkih društava u državni proračun Hrvatske, a sa ciljem stjecanja znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge.

Kupovali rabljene aute u Njemačkoj i izrađivali lažne račune i lažirali PDV

Utvrđeno je da su na području Njemačke kupovali rabljena vozila za koja su izrađivali nevjerodostojne račune većeg broja trgovačkih društava osnovanih na području Hrvatske, Slovačke, Slovenije i Bugarske pa su lažno prikazivali kako je PDV na te automobile prikazan i plaćen na području stranih država i time su trgovačkim društvima omogućavali izbjegavanje plaćanja PDV-a u Hrvatskoj.

U dosadašnjim rezultatima ovog kriminalističkog istraživanja koje još nije dovršeno, utvrđeno je da je na ovaj način pri uvozu više desetaka rabljenih osobnih vozila visoke klase, radi daljnje prodaje na području Hrvatske, oštećen državni proračun s osnove PDV-a za najmanje tri milijuna kuna za koje iznose su članovi zločinačkog udruženja nepripadno okoristili sebe i trgovačka društva.

Na opisani način počinjena su kaznena djela zločinačkog udruženja te utaje poreza ili carine, pranja novca i krivotvorenja isprava, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Policijski su službenici u koordiniranoj akciji, koja se rukovodila iz Stožera u Zagrebu, uhitili osumnjičene osobe te podnijeli odgovarajuće kaznene prijave Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta", poručili su iz policije. 

Kako su poručili iz policije, zbog opsežnosti i složenosti kriminalističkog istraživanja ustrojen je policijski stožer koji je iz Zagreba koordinirao rad više od 80 policijskih službenika koji su bili uključeni u realizaciju. U provođenju kriminalističkih istraživanja sudjelovali su i policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta - Služba Zagreb, Rijeka i Split, Kriminalističko-obavještajnog sektora Uprave kriminalističke policije i Policijske uprave zagrebačke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara