Video - Policija o noćnim uhićenjima u Varšavskoj: Akcija je bila pomno planirana!

Video - Policija o noćnim uhićenjima u Varšavskoj: Akcija je bila pomno planirana!

Tekst: I.Kri. / J.Š. / P.V.
Foto: Damjan Tadić, Goran Mehkek (Cropix)
Video: YouTube

POLICIJA je jutros oko 3.30 sati uhitila prosvjednike iz Zelene akcije i Prava na grad koji su u kontejnerima "čuvali" Varšavsku ulicu od radnika koji bi trebali početi graditi Horvatinčićev projekt Cvjetni prolaz.

Iako aktivisti tvrde da se radilo o neprimjerenoj reakciji policije i nepotrebnom korištenju sile, koje samo na sreću nije završilo ozljedama, iz policije imaju drugačiju verziju. Na konferenciji za novinare prikazana je polusatna snimka akcije na kojoj se vidi kako policajci skidaju šest osoba s vrha kontejnera, a zatim ulaze u kontejner i izvlače još 12 osoba.

Akcija je tempirana za 3 ujutro jer je tada bilo najmanje prosvjednika

Na konferenciji za novinare je iz policije poručeno da su oni postupali mirno i nisu prekomjerno koristili silu, a pozvali su se i na zakon prema kojem policija na zahtjev nadležnih tijela mora asistirati komunalnim redarima ukoliko oni to zatraže. A komunalni redari su policijsku intervenciju zatražili još 5. veljače, odmah nakon što je kontejner postavljen bez dozvole. Prvi zahtjev je policija odbila, ali kad je 8. veljače dobila i pisani zahtjev s rješenjem Gradskog ureda prema kojem su kontejneri nepropisno postavljeni, policija je morala reagirati.

Noćna akcija protiv prosvjednika bila je, tvrdi zagrebačka policija, pomno pripremljena zato što se u Zagrebu nikad nije dogodio građanski neposluh ni pružanje pasivnog otpora u ovakvim razmjerima. "U akciju smo krenuli u 3 sata ujutro zato što preko dana nismo željeli dovoziti kamion u Varšavsku kako ne bismo zagušili promet i izazvali kaos", objašnjavaju iz policije. U akciji je sudjelovao 41 policajac te 29 interventnih policajaca, a privedene su 23 osobe.

Predsjednik Zelene akcije i dalje u pritvoru

Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević rekao je da je policija prvo uhitila aktiviste da bi potom maknula kontejnere. Priznao je kako su kontejneri na uglu Gundulićeve i Varšavske 5. veljače postavljeni bez komunalnih dozvola.

Četiri osobe su još uvijek u policiji, a među njima je i predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević. Oni će najvjerojatnije zaraditi kaznene prijave zbog narušavanja javnog reda i mira.

> Trojanski konj i 4.000 prosvjednika: Ne damo Varšavsku!

> Novinari zahtijevaju hitno oslobađanje pritvorenih aktivista iz Varšavske ulice

Koordinator udruge Zajednica Humanitas Zoran Oštrić u priopćenju je napisao da se noćas oko 4 sata u Varšavskoj pojavila interventna policija. "Pohapšeni su svi, koji su bili u kontejnerima, dežurajući u tom trenutku, čuvajući javno dobro od surovih privatnih profiterskih interesa. Prostor je okružen trakom kao mjesto zločina. Tomislava Tomaševića Senfa, predsjednika Zelene akcije, koji je ušao u prostor, zgrabilo je četvero policajaca i odnijelo. Kip trojanskog konja je razbijen. Kontejneri su ukrcani na kamione. Međutim, kamioni sada ne mogu napustiti Varšavsku. Oni aktivisti, koji su se na prvi poziv okupili, blokirali su svojim tijelima izlaze iz Varšavske ulice", napisao je Oštrić.

Oštrić dodaje kako će aktivisti ostati u Varšavskoj i tijelima sprečavati ulazak bagera. "Ovo je akcija građanskoga neposluha, akcija za održavanje osnovnih načela legaliteta", tvrdi Oštrić te dodaje kako zastupnici pravnih interesa, na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem, djeluju u panici, jer su svjesni da im "pijesak njihove moći klizi kroz prste pred prkosom onih koje su smatrali ovcama za manipuliranje i za šišanje".

"Pozivamo sve građane da se odazovu u živi zid"

Pozvao je sve građane da se odazovu u živi zid te i na druge načine podržavaju ovu akciju građanskog neposluha. Zbog današnje sjednice Gradske skupštine, Oštrić je pozvao i zastupnike da stanu na stranu naroda koji ih je izabrao.

Prosvjednici traže Bandićevu ostavku

Bijes prosvjednika zbog sinoćnje policijske akcije osjetio je i gradonačelnik Milan Bandić. Njega su uoči početka sjednice Gradske skupštine prosvjednici dočekali zvižducima i povicima "Ostavka, ostavka!"

Većina zastupnika u Gradskoj skupštini podržala je prosvjednike te zaključila kako je ograničenje prava javnog okupljanja utemeljeno na zakonu i zbog toga silu treba svesti na minimum uz poštovanje digniteta prosvjednika. "Gradonačelnik Bandić mora javno obrazložiti pitanja definiranja javnog interesa u osporavanom projektu i javnosti predočiti dokumente", zaključak je Skupštine.

"Osobno mislim da je policija, ako je već morala djelovati, to mogla učiniti na drugačiji način. Ovo što se dogodilo nije primjereno demokratskom društvu i to građani ovog grada ne zaslužuju. Nisu se trebali naći u lisicama i u policijskoj stanici", kaže predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem.

Gradonačelnik protiv skupštine: Vi uopće ne čuvate moj dignitet

No, sjednica nije prošla bez dramatičnih momenata pa se tako Bandić sukobio s predsjednikom Skupštine Zoranom Špremom. Isprovociran pitanjem zastupnika Srđana Subotića o DVD-u Maksimir, Bandić je izašao za govornicu iako nije dobio riječ. Šprem je gradonačelnika upozorio da nema pravo govoriti, ali Bandić se nije obazirao.

"Ja sam doživio toliko napada i objeda u ovoj Skupštini pa mi morate dopustiti da odgovorim", rekao je Bandić i dobacio Špremu da bi on kao predsjednik Skupštine trebao čuvati dignitet gradonačelnika. Bila je to iskra koja je zapalila "bure baruta" pa su se napadi na Bandića i njegove suradnike prenijeli i na nastavak sjednice.

"Kunem se pokojnim roditeljima da nisam spominjao četničke barikade"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Goran Kutlić je tako zatražio ostavku pročelnika za izgradnju grada Davora Jelavića, koji je izjavio da su prosvjednici u Varšavskoj postavili "četničke barikade". Jelavić sad tvrdi da to nije istina i da su ga novinari pogrešno shvatili. "Radi se o krivoj interpretaciji. Kunem se pokojnim roditeljima da ja to nisam rekao", odgovorio je Jelavić.

"Živimo u totalitarnoj državi"

Prosvjednici su jutros nabrzinu održali i konferenciju za novinare ispred zgrade Zagrebačke skupštine na kojoj je predsjednik udruge Pravo na grad Teodor Celakoski rekao da je intervencija policije trajala dva i pol sata.

Smatra kako je neprimjereno na takvu vrstu nenasilnog i mirnog prosvjeda slati 100 interventnih policajaca u 15 automobila. "Ovo je za nas tek početak. Očekivali smo reakciju, ali nismo mislili da će policija biti ovako trapava. Pokazali su temeljnu neupućenost kako se treba ponašati u ovakvim situacijama te ugrozili svoju sigurnost i sigurnost aktivista. Jasno je da policija ne zna reagirati u situacijama građanskog neposluha, nenasilnog otpora. Samo slučajno su izbjegnute nekakve ozljede", kazao je Celakoski te dodao kako ovo nije kraj te da će pronaći načine kako se i dalje suprotstavljati projektu.

Na konferenciji za novinare je rečeno i da iza intervencije stoje ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i premijerka Jadranka Kosor te da je način djelovanja policajaca prema prosvjednicima dokaz da živimo u totalitarnoj državi.

Uhićene 23 osobe

Glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke Aleksandra Ljuba izjavila je za Index da je policija na zahtjev komunalnog redarstva noćas pružala asistenciju u uklanjanju kontejnera. "Tamo se nalazilo više osoba kojima je zapovjeđeno da se udalje, što one nisu učinile", kaže Ljuba te dodaje kako se osobe nisu željele maknuti iz kontejnera ni s njih pa je policija upotrijebila sredstva prisile nad njima.

U policijskoj akciji uhićene su 23 osobe koje su plavcima pružale pasivan otpor te su dovedene u stanicu i nad njima se provodi kriminalistička istraga. Glasnogovornica policije rekla nam je i kako se, kada se policiju pozove u pružanje asistencije, radi plan s koliko ljudi treba ići u intervenciju i kada, te su policajci zaključili da je u akciju nabolje krenuti u 3 sata ujutro s tim brojem pripadnika. U akciji su privedeni i glumica Urša Raukar te predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević.

Kapović: Jasno je da hrvatska policija djeluje u interesu kapitala

Jedan od uhićenih, aktivist i asistent na Filozofskom fakultetu Mate Kapović, kazao je za Index kako je sada jasno da hrvatska policija djeluje u interesu kapitala. Ocijenio je i da je skandalozno da je predsjednik Uprave Hoto Grupe Tomislav Horvatinčić sam jučer sudjelovao u "Otvorenom". "Nekoliko sati nakon njegova gostovanja započela je akcija. Politička je odluka bila da interventna policija očisti Varšavsku", kazao je Kapović koji se još uvijek nalazi u policijskoj postaji na Zrinjevcu s još desetak aktivista. Komentirajući činjenicu što je akcija započela nakon tri sata ujutro, Kapović je kazao kako se s akcijom odugovlačilo zbog straha od negativne percepcije javnosti. Kapović dodaje kako će dio prosvjednika koji je nakon dolaska policija probio policijske vrpce, biti zadržan te vjerojatno sproveden sucu. Među njima je i predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević.

"Represivni aparat se stavio na stranu profita"

Glumica Urša Raukar u policijskoj postaji je bila od uhićenja do 10.30 sati danas, a još ne zna kakvu prijavu će dobiti. "Došla je policija s komunalcima, što znači da su došli po nalogu Milana Bandića, te su prvo skinuli ljude s krova pa razvalili vrata i počeli ih nositi u marice", ispričala je za Index Urša Raukar te dodala kako nije bilo tučnjave s policajcima, jer su oni pružali samo pasivan otpor.

"Nisu nam stavljali one prave, željezne lisice, već su nas vezali plastičnima", kazala je Raukar te dodala kako je policija prema prosvjednicima bila korektna. "Imam primjedbe na nalogodavca koji se stavio na stranu profita, a protiv građana. Sada se ovom akcijom i represivni aparat stavio na stranu profita", rekla je Raukar i dodala kako su uhićenja odgovor na jučerašnji prosvjed na kojem su građani dali do znanja da je to njihov grad. "Ovo je kap koja mora preliti čašu i građanima, ali i političarima", kaže Raukar.

Gazivoda: Prekršena su ljudska prava prosvjednika

"Nikako nije uobičajeno da specijalna policija izlazi na intervenciju na poziv komunalnog redara", kaže ravnatelj Centra za ljudska prava Tin Gazivoda koji je ponašanje policajaca u Varšavskoj opisao kao skandal zato što su prekršena ljudska prava.

"U civiliziranom svijetu ovo su uobičajene metode građanskog neposluha. Ponekad se time svjesno ulazi u prekršaj remećenja javnog reda i mira, zbog čega organizator onda mora platiti nekakvu kaznu, ali dalek je skok od takvog prekršaja do intervencije specijalne policije. Zbog toga ovi događaji upadaju u kategoriju pitanja zaštite ljudskih prava i odražavaju kako se država odnosi prema svojim građanima i svojim aktivistima za ljudska prava", kaže Gazivoda.

Horvatinčić tvrdi da ga neće zaustaviti "balvan revolucija"

Tomislav Horvatinčić je jučer izjavio kako ga neće zaustaviti "balvan revolucija" te da bi javnost trebao zanimati odgovor "u kojoj kuhinji se to kuha antipoduzetnička klima". Dodao je kako je to projekt od više od sto milijuna kuna koji financira Hoto Grupa te da posjeduje sve dozvole za izgradnju.

Izjavio je da ne zna tko će investirati u Hrvatsku ako se osporava domaći investitor pa se upitao i bi li bilo bolje da "tu bude jedan francuski projekt i francuski barjak iznad Cvjetnog trga". Objasnio je kako će se na ulazu u Varšavsku ulicu vidjeti rampa širine sedam metara te dužine 18 metara i dodao kako će ostatak ulice ostati pješačka zona.

Jučer je održan veliki prosvjed "Ne damo Varšavsku" na kojem je oko tisuću ljudi prosvjedovalo protiv podzemne garaže Hoto Grupe. Iako policija tvrdi da je na prosvjedu bilo tisuću prosvjednika, organizatori smatraju kako ih je bilo čak 4 tisuće.

Prosvjednike podržao i Ivo Josipović: Od policije očekujem objašnjenje!

"Pravo na slobodu izražavanja mišljenja i pravo na mirne prosvjede sastavni su dio demokracije zajamčene Ustavom Republike Hrvatske. Ako prosvjed narušava javni red i mir ili šteti zakonitim interesima trećih, intervencija državnih tijela mora biti razmjerna u odnosu na moguću opasnost koju izaziva prosvjed. Intervencija koja se dogodila u Varšavskoj ulici dovodi u pitanje načelo razmjernosti opsegom prisile koja je uporabljena prema građanima. Očekujem da policija hrvatskoj javnosti i nadležnim državnim tijelima objasni opravdanost primjene prisile i uhićenje dvadesettroje građana zbog otpora četvorice prosvjednika", priopćio je novoizabrani predsjednik.

"Prosvjedi građana povodom radova u Varšavskoj ulici i njihovi argumenti čine potrebnim da nadležna tijela Grada Zagreba te nadležna inspekcijska tijela ponovno ispitaju cijeli predmet koji je povod nemilom događaju i da o svojim nalazima detaljno izvijeste javnost", navodi se u Josipovićevu priopćenju koje je predsjednik objavio i na svom Facebooku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara