VIDEO Potukli se zastupnici u turskom parlamentu

VIDEO Potukli se zastupnici u turskom parlamentu

Screenshot: YouTube

TURSKI parlament usvojio je u utorak izmjene izbornog zakona, podržavši prijedloge za koje oporba tvrdi da bi mogli otvoriti put izbornim prevarama i ugroziti regularnost izbora koji se održavaju sljedeće godine, a nakon toga je izbila tučnjava među zastupnicima. Izmjene zakona omogućuju Visokom izbornom povjerenstvu da spaja biračke okruge i prebacuje biračke kutije u druge okruge.
 
Listići na koje nije udaren žig mjesnog izbornog povjerenstva i dalje će biti važeći, čime se formalno legalizira praksa koja je izazvala žestoke kritike i zabrinutost promatrača na prošlogodišnjem referendumu.
 
Pripadnici snaga sigurnosti moći će ući u biralište na poziv birača, čime vlada želi spriječiti navodno zastrašivanje zabranjenog PKK-a na kurdskom jugoistoku zemlje. Vlada optužuje prokurdsku stranku HDP da je produžena ruka PKK-a i da profitira zahvaljujući zastrašivanju birača.
 
Oporbene stranke upozoravaju da će te mjere učiniti prebrojavanje glasova manje transparentnim i omogućiti vladi prebacivanje biračkih kutija iz oporbenih uporišta.
 
"Ovo je učinjeno kako bi se dao legitimitet korupciji"
 
"Bitka u parlamentu je završila, ali mi ćemo se boriti za izbornu sigurnost na sve moguće načine. Ići ćemo na Ustavni sud zbog neustavnosti ovih odredbi", rekao je Özgür Özel, član glavne oporbene Republikanske narodne stranke (CHP).
 
Zakon formalno dopušta predizborne koalicije, što omogućuje udruživanje vladajuće stranke AKP i njihovih nacionalističkih saveznika. Nakon usvajanja zakona u parlamentu je izbila svađa između nacionalističkih zastupnika i oporbe. Nekoliko zastupnika se potuklo, naguravalo i natjeravalo po dvorani.
 

Turke sljedeće godine očekuju predsjednički i parlamentarni izbori. Prošle godine podržali su s 51,4 posto glasova uvođenje predsjedničkog sustava s velikim novim ovlastima za predsjednika Erdogana. HDP ocjenjuje da je novi zakon legalizirao izborni kriminal.
 
"Izmjene izbornog zakona nisu povezane sa zakonom ili političkom praksom. Ovo je učinjeno kako bi se dao legitimitet korupciji", rekao je zastupnik Meral Danis Bestas.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara