Produljen pritvor plavokosoj 16-godišnjoj Palestinki koja je udarala i šamarala izraelske vojnike

Produljen pritvor plavokosoj 16-godišnjoj Palestinki koja je udarala i šamarala izraelske vojnike

Foto: YouTube

IZRAELSKI vojni sud produljio je pritvor palestinskoj tinejdžerki koja je postala nacionalna junakinja nakon što je snimljena kako udara i šamara izraelske vojnike.

Ahed Tamimi, plavokosa 16-godišnjakinja iz sela Nebi Saleh na Zapadnoj obali, uhićena je prošlog tjedna pod optužbama da je izvela napad na vojnike. Izraelski vojni sud produljio joj je pritvor za još četiri dana kako bi je dodatno ispitali.

Djevojka je u petak snimljena kako udara i šamara vojnike. Snimka pokazuje dvije djevojke i ženu koje viču na dvojicu izraelskih vojnika da se maknu s njihovog kućnog praga, potom ih udaraju i guraju niz stepenice. Vojnici, barem koliko se vidi na snimci, ne uzvraćaju.

Otac osuđene djevojke tvrdi da su vojnici prije ovog incidenta ispalili suzavac i razbili prozore na njihovoj obiteljskoj kući. "Izraelske snage pretresle su moj dom i uhitile moju kćer nakon izraelskih medijskih napada na nju. Ukrali su naše mobitele, fotoaparate i laptope te istukli moju ženu i djecu", napisao je njen otac Basem na Facebooku.

 Rođak djevojke pogođen gumenim metkom u lice
 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Basem Tamimi, poznati palestinski aktivist, također tvrdi kako je 14-godišnji rođak uhićene Ahed, Mohamed, pogođen u lice gumenim metkom ranije tog dana. Mohamed je ranjen tijekom prosvjeda u selu Nabi Salih gdje je više od 200 Palestinaca navodno bacalo kamenje na izraelsku vojsku.
 
Vojska tvrdi da je obitelj Tamimi pomagala prosvjednicima: "Nekoliko prosvjednika ušlo je u obližnji dom i nastavilo bacati kamenje na vojnike iz unutrašnjosti doma s odobrenjem stanara. Kasnije, nekoliko palestinskih žena izišlo je da bi se suočilo s prosvjednicima kako bi izazvali provokaciju."
 
Vojnik na snimci je bio zapovjednik pješačkog odreda, a izraelska vojska tvrdi da se "ponio profesionalno ne odgovarajući istom mjerom".

"Palestinci su mogli biti uhićeni u vrijeme incidenta, s obzirom na to da su bili fizički nasilni i da su ometali vojnike u izvršavanju njihovih zadaća", zaključuje se u izvješću vojske.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara