VIDEO Propala malezijska istraga najvećeg misterija u povijesti zrakoplovstva

VIDEO Propala malezijska istraga najvećeg misterija u povijesti zrakoplovstva
Foto: EPA

MALEZIJSKE vlasti objavile su u ponedjeljak da nisu uspjele utvrditi razlog nestanka leta MH370 Malaysia Airlinesa, koji je odnio 239 života.

Službenici su izjavili da su ipak isključili nekoliko mogućnosti, među njima psihičko stanje pilota, tehnički kvar te daljinsko upravljanje operativnim sustavom.

>>Najveći misterij u povijesti zrakoplovstva: Malezija najavila izvješće o letu MH370

>>Stručnjaci o nestanku leta MH370: "Pilot je počinio masovno ubojstvo"

"Nije bilo moguće utvrditi je li avionom upravljao pilot"

Glavni istražitelj Kok Soo Chon izjavio je da je avion ručno skrenut natrag prema Maleziji, ali nije bilo moguće utvrditi je li njime tada upravljao pilot: "Ne možemo isključiti intervenciju treće strane." Dodao je da će vlasti pokrenuti novu istragu "ako avion bude pronađen".

Obitelji putnika iz nestalog zrakoplova Malaysia Airlinesa na letu MH370 rekle su u ponedjeljak da izvješće istrage koje im je predstavljeno nema novih otkrića o razlogu tajanstvenog nestanka zrakoplova.

Šef malezijskog civilnog zrakoplovstva dao otkaz

U izvješću se ističu pogreške i protokoli te smjernice koji nisu poštovani, rekle su obitelji izvjestiteljima nakon brifinga.

Šef malezijskog civilnog zrakoplovstva Azharuddin Abdul Rahman dao je otkaz nakon objave izvješća te preuzeo odgovornost za pogreške u kontroli leta u Kuala Lumpuru.

"Nadamo se da te pogreške neće biti ponavljane te da su poduzete mjere oko njihova sprečavanja u budućnosti", rekla je Grace Nathan, odvjetnica čija je majka Anne Daisy bila u zrakoplovu. 

"Ekipa istražitelja nije u mogućnosti odrediti uzrok nestanka MH370"

Sadržaj izvješća predstavljen je obiteljima žrtava u malezijskom ministarstvu prometa prije njegove službene objave, a neki od članova obitelji izrazili su kritike da je riječ o previše tehničkom izvješću koje im je predstavljeno. 

"Ekipa istražitelja nije u mogućnosti odrediti uzrok nestanka MH370", zaključuje se u izvješću napisanom na 400 stranica.

"To je potpuno razočaravajuće, frustrirana sam, nema tu ničeg novoga", kazala je Intan Maizura Othman, čiji se suprug nalazio u Boeingu 777 koji je nestao 8. ožujka 2014. malo nakon polijetanja.  

Prema njezinim riječima, sastanak se pretvorio u "živu raspravu" tijekom koje je rodbina žrtava izrazila svoje frustracije, a mnogi od njih su postavljali pitanja na koja nisu dobili zadovoljavajuće odgovore. Izvješće će biti predstavljeno medijima u 19:30 sati.

Zrakoplov na letu MH370 s 239 ljudi nestao je na putu iz Kuala Lumpura prema Pekingu. Mediji su slučaj opisali kao najveći misterij u povijesti zrakoplovstva. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara