Video: Prosvjednici jajima gađali zgradu HDZ-a i održali minutu šutnje za Japan

Foto: Bruno Konjević, Ronald Goršić / Cropix

ČIM SE megafona i vodstva prosvjeda opet ulovio Ivan Pernar, prosvjedna šetnja pretvorila se u debakl. Na ulici je bilo najmanje ljudi dosad; u trenutku kad je povorka bila najmasovnija, u njoj je bilo tek oko 1000 prosvjednika. Prosvjedna šetnja trajala je sat i pol vremena.

> Kronologija prosvjeda

Da je današnji prosvjed zapravo tek uvertira za subotu, kada su zakazani prosvjedi koji će se istovremeno održavati u svim većim hrvatskim gradovima, pokazali su i sami prosvjednici dijeleći građanima letke sa svojim ciljevima, uz poziv da u subotu u 18 sati izađu na ulice u što većem broju. Prosvjed je opet započeo na Cvjetnom trgu, ali tek nakon što je Pernar preko megafona izrecitirao sve što je imao.

Gađali jajima HDZ

Prvo odredište prosvjednika bio je Markov trg, gdje ih je opet dočekala policijska barikada. Pernar je govor održao i pred policijom, uglavnom ponavljajući svoje već poznate floskule. Prosvjednici su ovoga puta istaknuli i veliki transparent "Ne damo Brijune". Građani koji su ga nosili kažu da ih je motivirala medijska najava da Donald Trump želi investirati u NP Brijuni. Među prosvjednicima je bilo i simbola podrške Japanu, poput japanske zastave s porukom "We pray for you".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon novog neuspješnog marša na Markov trg, prosvjednici su se Radićevom ulicom spustili nazad prema Trgu bana Jelačića, te se zaputili pred središnjicu HDZ-a na Trgu žrtava fašizma. Prostorije vladajuće stranke čuvalo je 30-ak policajaca, koji nisu reagirali kada je prema zgradi poletjelo nekoliko jaja. Par jaja je palo pred noge policiji. Na putu prema HDZ-u prosvjednici su zastali i pred Hrvatskom narodnom bankom, gdje su razvili transparent "Nacionalizacija banaka".

Minuta šutnje pred veleposlanstvom Japana

Nastavivši šetnju, prosvjednici su pred središnjicom HSS-a skandirali "HSS odlazi", a kod Sindikalnog doma opet su sindikate optužili za izdaju, s obzirom da se sindikalni vođe i dalje ne žele pridružiti prosvjedu. Zelenim valom prosvjednici su zatim stigli do japanskog veleposlanstva u Boškovićevoj ulici, gdje je održana minuta šutnje. Pred japanskim veleposlanstvom prosvjednici su zapalili svijeće i položili nekoliko papirnatih ždralova. Nakon toga vratili su se na Trg bana Jelačića, gdje je prosvjed završen uz poruku preko megafona: "Subota 18 sati, laku noć".

Pernar priveden nakon što je prosvjed završio

Nakon što je prosvjed završen, policajci su priveli Ivana Pernara u Varšavskoj ulici. Pernar se SMS-om iz marice javio jednoj novinarki, a u kratkom telefonskom pozivu također je potvrdio da se nalazi u marici i da ne može pričati. Iz PU zagrebačke za Index su potvrdili da je Pernar uhićen zato što je prekršio zabranu prilaska Radićevoj ulici i Markovu trgu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara