VIDEO Prosvjednici srušili spomenik vojnicima Konfederacije u Sjevernoj Karolini

VIDEO Prosvjednici srušili spomenik vojnicima Konfederacije u Sjevernoj Karolini
Screenshot: YouTube

PROSVJEDNICI su srušili spomenik vojnicima Konfederacije u kampusu Sveučilišta Sjeverne Karoline, što je najnovije u nizu uništavanja simbola Američkog građanskog rata, uslijed rasprava o rasi i naslijeđu ropstva u SAD-u.

Oko 300 prosvjednika okupilo se u ponedjeljak navečer na prosvjedu ispred spomenika Silent Sam koji je podignut 1913. u spomen poginulim vojnicima Konfederacije, koja se zalagala za opstanak robovlasničkog sustava.

Rektorica Sveučilišta Sjeverne Karoline Carol Folt rekla je da shvaća frustracije prosvjednika, ali je njihovo ponašanje ocijenila vandalskim.

"Spomenik već godinama razdvaja"

"Spomenik već godinama razdvaja", izjavila je Folt. "Međutim, sinoćnje radnje su nezakonite i opasne. Sretni smo da nitko nije ozlijeđen".

Demokratski guverner Sjeverne Karoline Ray Cooper poslao je sličnu poruku, rekavši da dijeli "frustracije" prosvjednika, ali je osudio nasilno uništavanje javne imovine.

Sveučilišna policija uhitila je najmanje jednu osobu koja je bila maskirana i opirala se uhićenju, rekla je Audrey Smith, glasnogovornica sveučilišta.

Napori grupa za građanska prava i ostalih da unište spomenike Konfederacije porasli su nakon što je prije tri godine bijeli supremacist Dylann Roof ubio devet Afroamerikanaca u crkvi u Charlestonu. Nakon toga je uklonjena zastava Konfederacije ispred parlamenta Sjeverne Karoline.

>>Traži se smrtna kazna za Dylana Roofa, mladića koji je počinio rasistički pokolj

Od tada je uklonjeno više od 110 sličnih simbola diljem zemlje, ali ih je ostalo oko 1700, prema grupi za građanska prava Southern Poverty Law Center. Mnogi su spomenici podignuti početkom dvadesetog stoljeća, desetljećima nakon završetka Građanskog rata.

Brojni građani SAD-a vide u spomenicima simbol rasizma i veličanja južnjačkih država Konfederacije, dok drugi smatraju da se radi o važnim simbolima američke povijesti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara