Video - Prvi u Hrvata: Bankrotirao Slavonski Brod

Tekst: M.M.
Foto: Danijel Soldo (Cropix)
Video: Infopunkt

"SLAVONSKI BROD kao prvi grad u novijoj hrvatskoj povijesti našao se na dražbi", riječi su to gradonačelnika Slavonskog Broda, Mirka Duspare, koji je danas na posebnoj konferenciji za novinare objašnjavao kako im krajem mjeseca, točnije 27. listopada prijeti ovrha gradske imovine. Riječ je o izgubljenom sudskom sporu s tvrtkom Novogradnja.

> Slavonski Brod bankrotirao zbog zemljišta, a američki gradovi duhova zbog cesta i vode

Do sada nezabilježena situacija u neovisnoj Hrvatskoj, rezultirala je nizom apsurda poput onog da je na dražbu stavljena gradska imovina u vrijednosti 19 milijuna kuna, iako je, stvarna vrijednost oko 80 milijuna kuna.

"Posljedica ovakve situacije je da će tvrtka Novogradnja preuzeti vrlo vrijedno zemljište koje će vjerojatno odmah preprodati trećim osobama", naglasio je danas Duspara.

Podsjetimo, tvrtka Novogradnja tužila je Grad zbog izvedenih, a nenaplaćenih radova u gradskom odmaralištu u Korčuli i to još iz 1991. godine. Prema računima, Grad je trebao platiti 500 tisuća eura, no godinama se nagomilala i kamata od oko 45 milijuna kuna. Zanimljivo je da je radove naručio Ferijalni savez koji se u međuvremenu raspao, a odmaralište je postalo državno vlasništvo koje je država 2000. godine vratila Gradu.

Duspara je okupljene novinare podsjetio da se svojedobno država obvezala nekretninu osloboditi svih dugova, ali to nije učinila. Štoviše Hrvatski fond za privatizaciju donio je rješenje po kojemu sporna tražbina zbog koje je Novogradnja tužila Grad i nije njezino vlasništvo. Unatoč takvom rješenju Upravni sud to nije uvažio, odnosno rješenje je poništio, a protiv te presude pokrenut je postupak pred Vrhovnim sudom.

Bajić spašava što se spasiti da?

 "I sada dok se još pred Vrhovnim sudom vodi postupak radi zaštite zakonitosti koji je pokrenuo, nitko drugi do glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, već sada Općinski sud u Slavonskom Brodu ide na javnu dražbu", naglasio je danas Duspara trudeći se prikazati cjelokupni teatar apsurda.

Naime, bit će posebno zanimljivo vidjeti što će se dogoditi ako Vrhovni sud presudi u korist Fonda, a nekretnine već budu prodane.

"Osnovano sumnjam u korupciju u pravosuđu, jer su za naše prilike sporovi trajali neuobičajeno kratko", kaže Duspara dodajući da je kamata dosuđena Novogradnji protivna zakonskim odredbama.

Bilo i prijetnji?

Zanimljivo je ovog puta napomenuti, kako je gradonačelnik Duspara, svojedobno prijavio policiji prijetnje koje mu je telefonski uputio direktor Novogradnje Ivan Dragičević. Duspara je gostovao na HTV-u te govorio o sudskom sporu, a navodno ga je nazvao Dragičević i zaprijetio.

"Bio je to poziv pun psovki, a u jednom trenutku zaprijetio je da će mi odrubiti glavu. Prekinuo sam taj razgovor i nazvao načelnika PU brodsko-posavske Miju Kršića te ga upoznao s prijetnjama", rekao je tada medijima Duspara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara