Video: Remek djelo moderne avijacije

OVAKO izgleda avion, odnosno gliser, kojeg je dizajnirala osoba s puno slobodnog vremena i jako bujnom maštom - njegovo je ime Icon A5 i košta 140 tisuća dolara.

Bivši vojni pilot lovca F15, Kirk Hawkins, osmislio je avion za koji kaže da je dizajniran za ljude koji nisu svjesni promjena u avijaciji. Sportska letjelica može uzletjeti i sletjeti na tlo, ili ako vam je draže, na vodu, njegova se krila sklapaju pa se može prevoziti i na prikolici ili smjestiti u garažu.

Staromodne, pouzdane, ali ružne komande više nisu slučaj jer ovaj avion nudi nešto sasvim drugačije. Moderne komande podsjećaju na sportske automobile, a eksterijer više nalikuje nekoj cestovnoj jurilici.

Raspon krila ovog fancy aviona je desetak dok mu je dužina nepunih sedam metara. Za maksimalnu brzinu od 250 kilometara na sat zadužen je motor smješten u sredini s propelerom na stražnjoj strani koji ima ravno 100 konjskih snaga. Spremnik za gorivo od 75 litara bit će dovoljan za put od gotovo 700 kilometara.

Icon A5 ne zahtjeva posebnu dužinu piste, svega 200 metara što znači da u Zračnu luku Zagreb može sletjeti petnaestak puta prije nego ostane bez piste. Ako nema piste na koju bi sletio, uvijek se može pronaći vodena površina jer ovaj avion je svojevrsna amfibija. Iako je nedavno predstavljen, predbilježbe se već primaju, a proizvodnja započinje tek oko 2010. godine.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara