VIDEO Rijedak prizor: Kod Filipina snimljene dvije hobotnice u duginim bojama

VIDEO Rijedak prizor: Kod Filipina snimljene dvije hobotnice u duginim bojama
Screenshot: YouTube/Joseph Elayani

SVIJET je pun nevjerojatnih i iznenađujućih stvorenja. Pogotovo se unutar naših oceana skrivaju neobična i tajanstvena bića. Neka od njih žive na takvim dubinama, da vrlo rijetko imamo prilike proučavati i snimati ih, piše Animal Channel.

Jedno od takvih rijetko viđenih podvodnih stvorenja jest i hobotnica tremoctopus koja se na engleskom govornom području često naziva i “blanket octopus“ (hobotnica pokrivač) jer ima dugo, tanko i ravno tijelo koje izgleda poput pokrivača. Ove životinje provode svoje dane plivajući kroz Atlantski i Tihi ocean.

Godine 2019. ronilac je snimio dvije takve hobotnice kako plivaju uz obalu Filipina. Objavio je njihovu video snimku na YouTubeu, a snimka je ubrzo postala viralna.

Čudno se pare

Ova vrsta hobotnice spada u neke od najčudnijih parova podmorja. Naime, razlika između veličina mužjaka i ženke je zapanjujuća, piše National Geographic.

Mužjaci su veličine oraha, znači nekoliko centimetara, dok ženke mogu biti velike i po nekoliko metara. Ženke su i mnogo deblje od svojih partnera, znaju težiti i 40.000 puta više od mužjaka.

Maleni mužjak odvaja svoj produžetak, odnosno nešto slično ruci, u kojem se nalazi sperma i daje je ženki koja ju drži u šupljini svog plašta sve dok ne dođe do oplodnje. Ženka tada pripremi više od 100.000 jaja te uzima produžetak i posipa spermu iznad njih.

Imune na izuzetno otrovno biće

Za razliku od mnogih drugih vrsta hobotnica, tremoctopus se nikada ne odmara na morskom dnu.

Također su prirodno imune na otrov modrog loptaša, odnosno portugalske galije koja spada u najotrovnija bića na svijetu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara