Video: Rotirajući neboderi - budućnost arhitekture ili razonoda dokonih milijardera?

MOSKVA i Dubai turiste će uskoro mamiti posebnom futurističkom atrakcijom - rotirajućim neboderima. Bit će to prve zgrade na svijetu koje ne miruju, već se pomiču, a svaki će kat imati različitu putanju kružnog kretanja, što znači da će zgrada stalno mijenjati oblik.

Ekološki aktivisti također nemaju razloga za zabrinjavanje. Svaki će kat rotirajućih nebodera imati vlastitu zračnu turbinu koja će ga pokretati, a ovi će tornjevi tako ujedno postati prve zgrade koje imaju vlastito napajanje i sasvim su neovisne o okolnoj infrastrukturi.

"Na visinama koje neboderi dosežu vjetar se uvijek osjeća. Pomislio sam da bi snagu vjetra mogli iskoristiti, umjesto da se protiv njega borimo", kazao je svjetski priznati arhitekt dr. David Fisher koji je svoj projekt "Dinamičnih tornjeva", kako ga je nazvao, predstavio u New Yorku ovog tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zgrada u Dubaiju trebala bi biti dovršena do 2010. Ovaj će se neboder sastojati od 80 katova i bit će visok 420 metara, dok je "Dinamični toranj" u Moskvi još u fazi dizajniranja. Fisher je također otkrio kako "Dynamic Architecture", tvrtka koja je došla na ideju izgradnje ovih jedinstvenih tornjeva, svoj treći rotirajući neboder planira izgraditi u New Yorku.

"Novi 'Dinamični tornjevi' iz godine u godinu bit će građeni u cijelom svijetu. Naravno, ukoliko za to bude interesa od investitora i državnih čelnika", rekao je Fisher, te dodao kako zasad postoje planovi za izgradnju ovih nebodera u Kanadu, Njemačkoj, Italiji, Koreji i Švicarskoj.

J.C.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara