VIDEO SDP dobio četiri zastupnika, Bernardić u deliriju vikao

VIDEO SDP dobio četiri zastupnika, Bernardić u deliriju vikao
Foto: Index

INDEX je uživo od 19 sati pratio događaje u stožeru SDP-a. Iako je isprva bilo jako malo ljudi, kako je vrijeme promicalo, stožer se punio. Prema izlaznim anketama, SDP je dobio tri mandata, što je bilo i očekivano. To su pokazali i prvi službeni rezultati u 23 sata. No onda je došlo do velikog iznenađenja. Nakon što je prebrojano nešto više od 90 posto glasova, SDP je dobio četvrtog zastupnika i tako se izjednačio s HDZ-om koji je izgubio jednog zastupnika.

Jasno, to je u stožeru SDP-a izazvalo oduševljenje.

Kretanje rezultata i ostale stožere pratite na sljedećim linkovima:

> Kretanje rezultata uživo

> Uživo iz HDZ-a

> Uživo iz SDP-a

> Uživo iz MOST-a

> Uživo iz START-a

> Uživo uz SDSS-a

> Uživo iz Pametnog

> Uživo iz Amsterdamske

> Uživo iz Bandićevog stožera

> UŽIVO Rezultati izbora u EU

> Uživo iz Neovisnih za Hrvatsku

> Uživo iz stožera Suverenista

Tijek događaja iz stožera SDP-a

23:50 Ranko Ostojić nakon objave rezultata za Index je rekao da su dobili prvu utakmicu i da je za to zaslužna njihova odlična lista.

"Nas su povukli preferencijalni glasovi, dobar smo tim, sve smo odradili timski i dobili smo prvu utakmicu. Lista nam je bila odlična, čak je i HDZ priznao da imamo jaču listu od njihove. Isto nam se dogodilo i ranije kad smo dobili predsjednika pa pobijedili 2011. na parlamentarnim, a tako i HDZ-u i oni su pobijedili na predsjedničkim, a potom i na parlamentarnim i sad je došao red na nas. Pokazali smo da možemo i sad moramo nastaviti dalje ovako raditi. Rekao sam ovo je prva dobivena utakmica i SDP je pokazao da se vraća, sad samo dalje idemo ovim tempom", rekao je Ostojić.

23:20 Bernardić drži govor.

"Hvala vam svima. Tonino, Biljana, Frede, Romana. Hvala", nabrajao je Bernardić.

"Gordane, hvala ti, Gordane", viče Bernardić u priličnoj euforiji. Nabraja i ostale ljude s liste dok SDP-ovci neumorno plješću.

"Ovo je naš zajednički uspjeh. Uspjeh ujedinjenog SDP-a", kaže Bernardić.

"Hvala svima koji su izašli na izbore, bez obzira za koga ste glasali. Pokazali ste odgovornost", rekao je šef SDP-a koji ne može sakriti oduševljenje rezultatima.

"Hvala svima koji ste prepoznali našu borbu za čovjeka, pravednost, jednakost. Vi ste se izborili", govorio je.

"Izazovi pred nama su ogromni. Mnogi strahuju za krov nad glavom, velik broj građana živi na rubu siromaštva. I zato najavljujem da nećemo odustati od naše borbe za povećanje plaća i mirovina u Hrvatskoj", rekao je.

"Hvala vam, živjeli, SDP", viče Bernardić oduševljeno.

23:15 SDP je dobio četvrtog zastupnika. SDP-ovci slave. Jasno, glasovi se još broje i moguće je da bude još promjena.

23:03 U stožeru se prolomio pljesak nakon što su došli prvi službeni rezultati. U Europarlament idu Tonino Picula, Biljana Borzan i Predrag Fred Matić.

22:59 Bernardić još nije došao. Očekuje se njegov dolazak nakon 23 sata. Oko 23:30 bi trebao održati i govor.

22:50 U SDP-u opet puštaju Simply The Best od Tine Turner. Ponavljaju im se pjesme.

22:45 Mirela Holy za Index: "Mislim da SDP može biti zadovoljan. Realizirali su se ciljevi koje je stranka zacrtala prije kampanje. Pokazuje se da se s jakom listom i zastupnicima koji su dobro odradili posao u Europskom parlamentu te ujedno i prestankom svađa u medijima može krenuti u oporavak stranke i nadam se da će stranka od toga nešto i naučiti."

22:40 Stožer se popunjava.

22:30 "U projekcijama, koje smo zacrtali prije izbora u broju mandata i glasova, to je otprilike ono što smo očekivali  Prema informacijama koje imam, SDP je najjača stranka u Zagrebu i u nizu gradova, odnosno u većini županijskih središta, što je ohrabrujuće", kazao je Bauk dodavši kako je "SDP pokazao da je nepoderiv".

Govorimo o relativnoj pobjedi, što je s obzirom na malu razliku od negdje 5 posto na razini države i očekivano. SDP je bio, ostao i bit će stožerna stranka ljevice i moja je želja da glasači, koji su ovaj put eksperimentirali, sljedeći put ne eksperimentiraju, poručio je Bauk.

Iznenadio ga je niski postotak koji je dobio HDZ. To se očito prelilo drugim desnim listama, koje su prošli puta malo pojačale HDZ-ovu listu, a sad su išle samostalno, smatra Bauk.

Njegova matematika kaže da ako je izlaznost 30 posto, a rezultat HDZ je 23 posto, onda to znači da ni svi članovi HDZ-a nisu glasali za svoju listu. Bauk je ocijenio kako su "HNS i Milorad Pupovac HDZ-u dali peti mandat".

Osvrnuo se i na rezultat Mislava Kolakušića koji je, po izlaznim anketama, iznenađenje europskih izbora.

"To je iznenađenje, ta je lista dobila dio glasova onih koji bi, da nije on izašao na izbore, glasali za Živi zid ili eventualno za Most. Pitanje je političke platforme koju je Kolakušić imao, gdje se ona može svrstati i koliko su rješenja koja je zagovarao realna i ostvariva", rekao je.

Bauk smatra da je Kolakušićevo političko djelovanje bilo nespojivo za sudačkom dužnošću, ali ako je izabran u Europski parlament postaje parlamentarac i političar, pa ga se više neće zvati "sudac" nego "bivši sudac".

22:20 U stožeru SDP-a i dalje nema atmosfere, javlja nam reporterka. Pušta se glazba, ali ljudi u polupraznoj prostoriji pričaju.

20:55 „Duboko vjerujem da je ovaj prvi korak dobar za SDP i da će uspjeh svake moje kolegice i kolege biti i moj uspjeh, uspjeh SDP-a i za sve one koji su nam dali povjerenje i priliku da u idućim utakmicama možemo pokazati bolji rezultat“, izjavio je Ostojić nakon objave druge izlazne ankete u kojoj je HDZ 'skočio' na pet mandata, a iz raspodjele 'ispali' Neovisni za Hrvatsku.

Zahvalio je biračima SDP-a diljem Hrvatske što su stranci omogućili siguran korak u iduće utakmice koje ih očekuju.

Upitan tko će biti treći SDP-ov eurozastupnik, osim Tonina Picule i Biljane Borzan, odgovorio je da u ovom trenutku nema potrebe kalkulirati o tome. „Svi smo djelovali kao tim, nastojali smo postići maksimum u interesu SDP-a. Da kao zadnji budem treći koji ulazi u Europski parlament, to bi bilo ravno čudu“, kazao je, pozvavši novinare da pričekaju rezultate koje će objaviti Državno izborno povjerenstvo u 23 sata.

„Vrlo sam zadovoljan onime što je SDP sa sigurnošću napravio sada, a možda bude još malih pozitivnih iznenađenja za nas“, rekao je Ostojić, potvrdivši da će, bude li ipak taj treći SDP-ov izabrani zastupnik, ići u Bruxelles jer ne namjerava izigrati povjerenje birača.

20:45 Gordan Maras komentirao je rezultate.

"Rezultat SDP-a je dobar, u Zagrebu smo pobijedili. To mi je osobno jako drago. Opet smo u Zagrebu najjača stranka, a to želimo biti i u Hrvatskoj. Teško je reći tko će od SDP-ovih kandidata ići u Europarlament jer imamo jake kandidate. Vidjet ćemo. No ja sam svoj cilj ostvario. SDP je najjača stranka u Zagrebu", rekao je Maras.

20:40 Kako nam javlja reporterka s terena, u stožeru nema puno ljudi. Atmosfera je dosadna.

20:00 Arsen Bauk za Index je rekao da će u 23 sata moći dati relevantnije komentare budući da će se do tada obraditi, kaže, 85 posto glasova.

"Što se tiče ovih izlaznih rezultata, pod uvjetom da su u većoj mjeri točni, ti su rezultati bili očekivani, osim što je Kolakušić s 8 posto pravo iznenađenje, a iznenadio je i pad HDZ-a u odnosu na ankete. Glasovi su se prelili na desnim listama. E, sad ne znam koliko je agencija Ipsos ukalkulirala rezultate koji će doći iz inozemstva. Inače, nama je broj mandata u skladu s očekivanjima i broj dobivenih glasova odgovara projekcijama prije izbora", rekao je Bauk za Index.

19:35 SDP-ovoj dosadašnjoj europarlamentarki posebno je zanimljiv raspored glasova na desnici, a u šali kaže kako je tome doprinio i SDP.

"Obzirom da smo si zadali takav rezultat, cilj smo ostvarili. Zanimljiv mi je raspored glasova na desnici. Očigledno postoji nezadovoljstvo HDZ-om pa su se okrenuli drugim desnim strankama. Sukobi u SDP-u su naštetili HDZ-u jer su izgubili osjećaj konkurencije. Ja sam zadovoljna sa svojim mandatom, naravno uvijek može više. Voljela bi nastaviti raditi u odborima u kojima sam bila jer sam se upoznala s tom tematikom. Voljela bi se nastaviti baviti s potrošačima, konkretno programiranim kvarenjem uređaja. Građani na to reagiraju. Uređaji se često pokvare baš kad istekne garancija, a prije su daleko više trajali. Istraživanja su pokazala da postoje ugrađeni dijelovi da se pokvare nakon određenog vremena. U nekim zemljama su nacionalni zakoni zabranili ugradnju takvih dijelova, a ja bi htjela da se tako nešto uvede na razini cijele EU", rekla je Biljana Borzan za Index.

19:30 Fred Matić također je prokomentirao prve rezultate.

"SDP si je zacrtao da osvoji 3 mandata, ako to ide u tom smjeru, mi smo zadovoljni. Kako ministar Božinović kaže, kako noć odmiče, tako očekujemo bolje rezultate. Tako i mi u tijeku noći očekujemo i 4. mandat. Mi smo zadovoljni s tri mandata jer smo si toliko i zacrtali", kaže Matić.

19:15 Ranko Ostojić za Index je prokomentirao rezultate izlaznih anketa. "Ostvarili smo cilj, ovo su izlazne ankete i razlika između nas i HDZ-a je mala i daje nam za pravo da cijenimo to kao bitan iskorak u odnosu na HDZ. Moramo se zahvaliti svim našim glasačima koji su imali povjerenje da smo stranka opozicije. Ovo je prva od utakmica, a dalje ćemo biti još bolji."

19:10 SDP-ovci puštaju Tinu Turner, ali atmosfere nema.

19:05 Tonino Picula dao je izjavu. Rekao je da je zadovoljan prvim rezultatima.

19:01 Objavljeni su rezultati izlaznih anketa. Prema njima, HDZ osvaja 4 mandata, SDP 3, Neovisna lista Mislava Kolakušića jedan mandat, Hrvatski suverenisti jedan, Živi zid jedan, Amsterdamska koalicija jedan i Neovisni za Hrvatsku jedan mandat.

19:00 U stožeru SDP-a tek se okupljaju ljudi. Kandidati bi trebali doći oko 19 sati, a dolazak Davora Bernardića je najavljen za 23 sata, kada izlaze i prvi službeni rezultati. Nešto prije 19 sati stigli su Biljana Borzan i Tonino Picula.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara