Video: Simovićev i Kalinićev život u Zagrebu financirao "kralj kokaina" Darko Šarić

Tekst: H.A. / P.V.
Foto: MUP, MUP RS, Press
Video: MUP RS

MILOŠ SIMOVIĆ uhićen je na hrvatsko-srpskoj granici u mjestu Morovići te je prebačen u Beograd ujutro oko 7.15 sati. Pokušao je ilegalno iz Hrvatske ući u Srbiju kod graničnog prijelaza Bajakovo.

Krunoslav Borovec za Index je potvrdio kako je noćas oko 2.20 u zajedničkoj akciji hrvatske i srpske policije uhićen muškarac koji se predstavio kao Miloš Simović. "Kod sebe nije imao nikakvih dokumenata, iscrpljen je i neuredan. No, ne vidimo razloga da bi se netko krivo predstavio", za Index je rekao Borovec jutros.

S obzirom na to da je izgledao vrlo iscrpljeno i neuredno, srpska policija morala je prvo utvrditi njegov identitet, što je i učinjeno te je potvrđeno oko 11.30 da se zaista radi o Simoviću za kojim hrvatska policija traga zbog ranjavanja Sretka Kalinića.

Priznao da je pucao u Kalinića

Simović je policiji priznao da je pucao u Kalinića. RTS doznaje kako je surađivao s pograničnom policijom te da nije pružao otpor. Prilikom uhićenja bio je u kratkim hlačama, majici i tenisicama.  Nije bio naoružan, a kod sebe je imao laptop i bežični internet.

Simović je policajcima prilikom uhićenja, kako doznaje RTS, rekao da se planirao predati nakon što stigne u Beograd te da je namjerno pucao u Kalinića baš kako bi završio u zatvoru i odležao kaznu na koju je osuđen.

Simović prebačen u zatvor

Simović je nakon davanja iskaza srpskoj policiji sproveden na izdržavanje zatvorske kazne. Prebačen je u sedmi paviljon požarevačkog zatvora Zabela, potvrđeno je agenciji Beta. Simović može zatražiti ponovno suđenje s obzirom na to da je na dugogodišnju kaznu osuđen u odsutnosti.

Podsjećamo, Simović je pravomoćno osuđen na 30 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu Zorana Đinđića i na 40 godina zatvora za više ubojstava, otmica i ostalih kaznenih djela. Okružni sud u Beogradu je za njim raspisao potjernicu 2003. godine.

Protiv Simovića će u Hrvatskoj biti podignuta optužnica zbog pokušaja ubojstva Sretka Kalinića.

Privedeni vlasnici stanova u kojima su se "zemunci" skrivali

U Zagrebu je, kako javlja srpski dnevni list Blic, dosad locirano sedam stanova u kojima su se Kalinić i Simović krili posljednjih mjeseci. Izvor iz vrha srpske policije kaže da su u zagrebačku policiju privedeni svi vlasnici tih stanova, kao i vlasnici putovnica koje su sa svojim fotografijama koristili Kalinić i Simović.

"Privedeno je više od deset osoba koje su imale direktne i posredne veze s odbjeglim 'zemuncima', uključujući nekoliko osoba koje su u njihovo ime nosile novac za stanarinu vlasnicima stanova", tvrdi Blicov izvor te dodaje kako je njihovo skrivanje financirano iz Beograda. Srpski dnevni list Alo! tvrdi da su "zemunci" dobivali novac od Darka Šarića.

Borovec je na press konferenciji rekao kako su zaprimili od Interpola zahtjev za uhićenje i izručenje Kalinića, koji je proslijeđen Ministarstvu pravosuđa. Dodao je kako je Kalinićevo zdravstveno stanje stabilno, a u bolnici ga čuvaju jake policijske snage.

Policija je noćas pretresla i stan na Laništu u kojemu su živjeli srpski mafijaši. 

Simovićevo uhićenje rezultat je dobre suradnje MUP-a Srbije i hrvatske policije, rekao je novinarima u Beogradu srpski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić. "Već određeno vrijeme smo razmjenjivali informacije s hrvatskim kolegama o mogućem boravku pripadnika zemunskog klana na teritoriju Hrvatske", kazao je Dačić.

Miloš Simović osumnjičen je da je prije nekoliko dana u zagrebačkom Rakitju upucao donedavnog "ratnog druga" Sretka Kalinića te ga od tada traži hrvatska policija koja je početkom travnja tvrdila kako Simović nije u Hrvatskoj, kako su to otkrili srpski mediji.

Simović je u Beogradu za sudjelovanje u atentatu na srpskog premijera Zorana Đinđića, otkada je u bijegu, osuđen na 30 godina zatvora te na 40 godina zatvora zbog sudjelovanja u 19 ubojstava, tri otmice i dva slučaja terorizma.

Profesor s beogradskog Fakulteta za sigurnost Zoran Dragišić za B92 je rekao kako se događaju stvari koje su od životne važnosti na svaku državu u regiji te da uhićenja i suradnja hrvatske i srpske policije bude optimizam da ćemo s tim oblicima organiziranog kriminala u regiji izaći na kraj.

Samo još tri "zemunca" su na slobodi

"Velike su šanse da uhitimo i ostala tri odbjegla pripadnika zemunskog klana jer sigurno su u nekakvom kontaktu s Kalinićem i Simovićem", smatra Nenad Milić, koji je bio zamjenik ministra unutarnjih poslova u vrijeme akcije Sablja.

Milić je rekao kako postoji mogućnost da se saznaju neke nove informacije o Đinđićevom ubojstvu, ali samo ako Kalinić i Simović budu raspoloženi govoriti. "Vjerujem da postoji politička volja da se politička pozadina atentata do kraja istraži, ali bit će teško pronaći dokaze. S obzirom na to da nema materijalnih dokaza, bit će potreban svjedok suradnik", kaže Milić.

Milić također ističe kako bi od pomoći mogli biti i dokazi koji su pronađeni pretresom stanova koje su "zemunci" koristili u Hrvatskoj. "Moglo bi se saznati kuda se Kalinić kretao, što je radio u Hrvatskoj, s kim je bio u vezi... Nije nikakva tajna da se odbjegli članovi zemunskog klana skrivaju na području Srbije, Hrvatske i BiH, ali nakon 2004. godine je ozbiljna potraga za njima prekinuta", kaže Milić.

Milić vjeruje da je do pucnjave u kojoj je Kalinić ranjen došlo zbog svađe među "zemuncima". Prema njegovom mišljenju, zemunski klan se raspao odmah nakon Đinđićevog ubojstva, kad je svatko otišao na svoju stranu. Na slobodi su još samo tri "zemunca": Vladimir Milisavljević zvani Vlada Budala te Milan Jurišić i Ninoslav Konstantinović.

Kriminalci se obračunavaju zbog "Balkanskog ratnika"

I Kalinić i Simović u bijegu su od srpske policije otkad je utvrđeno da su sudjelovali u atentatu na Zorana Đinđića. Proteklih sedam godina proveli su u Hrvatskoj, ali i ostalim zemljama regije. No, proteklih mjeseci mnogi su odavno nestali "zemunci" isplivali na površinu, najvjerojatnije kao posljedica akcije "Balkanski ratnik".

Radi se, podsjećamo, o zapljeni 2,2 tone kokaina namijenjenog regiji. Ova međunarodna policijska akcija izazvala je veliku nervozu među srpskim, hrvatskim i crnogorskim kriminalcima, te su počeli s obračunima tražeći "krtice" u svojim redovima. "Balkanski ratnik" zadnje su dvije riječi koje je Sretko Kalinić u bunilu prozborio kraj jezera Rakitje prije nego što ga je Hitna pomoć odvela u bolnicu.

Kalinić i Simović su, prema saznanjima srpskih novinara, zajedno s Vladom Budalom kontrolirali trgovinu drogom u regiji, a sve pod patronatom odbjeglog "kralja kokaina" Darka Šarića. Navodno je upravo Šarić financirao lagodne živote "zemunaca" nakon njihovog bijega iz Beograda 2003. godine, a oni su mu uzvraćali likvidacijom osoba koje bi stale na put njegovom "biznisu" - švercanju droge iz Južne Amerike u Europu. Istražitelji sumnjaju da je upravo to bio motiv ubojstva Cvetka Simića, čije je izmasakrirano tijelo pronađeno u Jarunu.

Simović je srpskim policajcima rekao da je u Kalinića pucao "iz osobnih razloga". Pretpostavlja se da su se posvađali oko novca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara