VIDEO Snimke iz bolnice u Venezueli. Pacijenti leže po hodnicima, muhe i vlaga

VIDEO Snimke iz bolnice u Venezueli. Pacijenti leže po hodnicima, muhe i vlaga
Screenshot: Caraota Digital

NOVINARI iz venezuelanske medijske kuće Caraota Digital prošetali su hodnicima najveće specijalizirane medicinske ustanove te zemlje, u glavnom gradu Caracasu, nekoliko tjedana nakon što je zbog nestanka struje u toj bolnici umrlo troje pacijenata, piše Daily Mail.

Pritom su snimili šokantne scene koje prikazuju u kakvom je lošem stanju zdravstveni sustav u Venezueli.

Leže po hodnicima

Na hitnom odjelu Sveučilišne bolnice u Caracasu, pacijenti leže po krevetima u hodnicima i na stolicama. Neki drugi bolesnici zauzeli su invalidska kolica, previjaju se od boli i čekaju da im netko priskoči u pomoć.

Mnogi stanovnici Venezuele su iz tih razloga, dakle zbog iznimno lošeg zdravstvenog sustava, odlučili napustiti svoju zemlju i preseliti se s obitelji negdje gdje će biti bolje zbrinuti u slučaju oboljenja.

Zbog lošeg klimatizacijskog sustava, u kojem mnoge jedinice nisu funkcionalne, i nepodnošljive vlage, troje pacijenata je, prilikom nestanka struje 12. siječnja, izgubilo život.

Nepodnošljiva vlaga i muhe

I sami zdravstveni djelatnici žale se na skoro pa nehumane uvjete rada u bolnicama.

"Rukama tjeram muhe i pokušavam napraviti čudo za ove pacijente jer im nemamo na čemu poslužiti hranu", rekla je medicinska sestra Aura Estrella.

U jednom se trenutku na videosnimci vidi kako osoblje bolnice uz pomoć komada tkanine pokušava rastjerati muhe kako ne bi napadale bolesnu osobu.

Ovise o donacijama

Zbog lošeg zdravstvenog sustava, bolnice poput Sveučilišne bolnice u Caracasu ovise o privatnim donacijama.

"Trenutno toliko toga nedostaje u zemlji da je teško odlučiti kako rasporediti donacije“, izjavila je Maria Eugenia Landaeta, specijalistica za infektivne bolesti u Sveučilišnoj bolnici i dodala kako smatra da bi pomoć trebali dobiti oni pacijenti koji su ozbiljno bolesni i koji su na odjelu intenzivne njege.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara