VIDEO Snimljen miš-jelen za kojeg se mislilo da je izumro prije 30 godina

VIDEO Snimljen miš-jelen za kojeg se mislilo da je izumro prije 30 godina
Screenshot: YouTube/The Guardian

NAKON skoro 30 godina, u Vijetnamu je snimljena malena životinja koja istovremeno podsjeća i na miša i na jelena, a za koju se mislilo da je izumrla uslijed krivolova i gubitka staništa.

Kopitar tragulus versicolor, popularno poznat na engleskom govornom području kao vijetnamski miš-jelen, uočen je nedavno u blizini grada Nha Trang, piše New Scientist.

“Nad statusom te životinje visio je upitnik“

“Nad statusom te životinje visio je upitnik, mislili smo da je vjerojatno izumrla“, rekao je  Andrew Tilker iz američke dobrotvorne organizacije Global Wildservation Conservation (GWC).

"Izuzetno nam je drago da smo maknuli taj upitnik“, dodao je.

Vijetnamski miš-jelen nije jelen (ili miš), već spada u kopitare, skupinu kojoj pripadaju i jeleni zajedno s drugim biljojedima koji imaju kopita. Među 10 vrsta miševa-jelena koje danas postoje, vijetnamska grana je najrjeđa, a razlikuje se po srebrnasto-sivom stražnjem dijelu tijela.

Postavili posebne uređaje

Ova vrsta nije bila uočena u Vijetnamu od 1990. godine, vjerojatno zato što je prebivala u nizinskim šumama tog područja. Kako bi je pronašli, Tilker i njegovi kolege postavili su nadzorne uređaje u šumskom području na jugu Vijetnama gdje su mještani prijavili da su ponovno vidjeli tu vrstu.

Uređaji su, osim kamera, imali toplinske senzore i reagirali su na pokrete te su znanstvenici uz njihovu pomoć uspjeli snimiti malenog kopitara veličine kunića sa srebrnasto-sivim stražnjim i crveno-smeđim prednjim dijelom tijela.

"Ovo su prve snimke te vrste u divljini. Bilo ih je prekrasno vidjeti“, rekla je An Nguyen iz GWC-a koja je vodila terensko istraživanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara