OSVETA ASADU Teroristi Islamske države digli u zrak INA-ino plinsko postrojenje u Siriji

OSVETA ASADU Teroristi Islamske države digli u zrak INA-ino plinsko postrojenje u Siriji

Screenshot: Twitter

TERORISTI Islamske države navodno su digli u zrak plinsko postrojenje Hayan, koje se nalazi 100 kilometara istočno od Homsa. Organizacija se operacijom pohvalila putem Amaq Newsa, njihovog propagandnog kanala.

Prema navodima na društvenim mrežama, detonacija je uslijedila nakon što su ISIS-ovci na tom području postavili velike količine eksploziva. Snimkom eksplozije su se na društvenim mrežama pohvalili sami ISIS-ovci putem svoje agencije Amaq. Istim medijskim kanalom ISIS je poručio kako su postrojenje, koje je dnevno proizvodilo tri milijuna kubičnih metara plina, digli u zrak kako bi se osvetili sirijskom predsjedniku al-Asadu. ISIS u poruci poslanom preko agencije Amaq tvrdi da su napravili veliku štetu Asadovu režimu.

Kao što je vidljivo na službenim stranicama INA-e, u bloku Hayan vršila su se istraživanja (završena 2007. godine) koja su dovela do šest otkrića plina i nafte (Jihar, Al Mahr, Jazal, Palmyra, Mustadyra i Mazrur).

INA prestala s eksploatacijom nafte i plina 2012.

Kako bi se krenulo s djelatnostima vezanima uz naftu na tom području, uspostavljena je joint-venture kompanija HPC (Hayan Petroleum Company), koju su suosnovali INA i GPC (General Petroleum Company).

Zbog okolnosti "više sile" - sukoba u Siriji i složene političke situacije, INA-ine aktivnosti na polju Hayan trajale su samo 57 dana, i to 2012. godine.

Balkan Insight navodi kako je INA prestala izvlačiti naftu i plin 2012. godine zbog sankcija koje je Europska unija nametnula Siriji, no kako su nalazišta ostala u vlasništvu INA-e.

INA o povratku postrojenja u Siriji

INA se krajem prošlog mjeseca očitovala o mogućnosti povratka sirijskih polja. Iz kompanije su tada upozorili kako je sigurnosna i politička situacija u Siriji toliko složena da postoji opravdana sumnja da će u sljedećih nekoliko godina biti razriješena.

"Pridržavajući se Odluke Vlade RH o provođenju međunarodnih mjera ograničavanja u odnosu na Sirijsku Arapsku Republiku, INA je u veljači 2012. proglasila "višu silu" i privremeno obustavila sve poslovne aktivnosti u toj zemlji do daljnjeg, odnosno do prestanka okolnosti "više sile". Također, zbog neizvjesne političke situacije u Siriji INA je u razdoblju od 2013. do 2015. otpisivala vrijednost svoje imovine u Siriji. Do sada je ukupno otpisana vrijednost u iznosu od oko 3,4 milijarde kuna, na način da je u 2013. i 2015. otpisano oko 1,5 milijardi kuna Inine imovine u Siriji, a u 2015. oko 400 milijuna kuna. Uslijed ratnih zbivanja pojedina Inina postrojenja pretrpjela su oštećenja te su se u različitim razdobljima nalazila pod različitim upravama, od protuvladinih snaga do ISIS-a.

Osnovni preduvjet za nastavak INA-inih prekinutih aktivnosti vezanih uz istraživanje i proizvodnju nafte i plina u Siriji je potpuni prestanak svih ratnih operacija u Siriji te uspostavljanje stabilnih političkih i sigurnosnih prilika, pri čemu se podrazumijeva ukidanje sankcija koje su trenutno na snazi. Tek kada ti uvjeti budu ispunjeni, INA-ini stručnjaci budu u mogućnosti na terenu izvidjeti stanje svoje opreme i samih polja, možemo početi s pregovorima o povratku, pregovorima o novim ugovornim odnosima te eventualnoj naknadi štete. U međuvremenu, INA pomno prati razvoj situacije", poručili su iz INA-e krajem prošlog mjeseca.

ISIS-ovci se povlače, dižu u zrak postrojenja oko Palmire

Teroristi ISIS-a nedavno su ponovno osvojili područje oko Palmire, ali proteklih dana nalaze se u povlačenju - što objašnjava i dizanje u zrak postrojenja na tom području.

Na snimci koja se širi internetom vidljivo je i kako teroristi postavljaju eksploziv u trenucima prije eksplozije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara