VIDEO Tesla počinje gradnju tvornice u Šangaju

VIDEO Tesla počinje gradnju tvornice u Šangaju
Screenshot: Youtube

AMERIČKI proizvođač električnih automobila Tesla počinje graditi tvornicu u Šangaju kako bi mogao prodavati vozila kineskim klijentima i izbjeći carine uvedene u sklopu trgovinskog rata Kine i SAD-a, izjavio je Teslin čelnik Elon Musk.

Plan o gradnji tvornice u Kini najavljen je u srpnju, s predviđenim konačnim godišnjim proizvodnim kapacitetom od 500.000 vozila, što će predstavljati dramatično povećanje dosadašnjeg obujma proizvodnje i omogućiti izravniji pristup najvećem svjetskom tržištu električnih vozila, poručili su iz Tesle.

Tvornica u Šangaju bit će prva Teslina proizvodna linija izvan Sjedinjenih Država.

"Veselimo se današnjem početku gradnje @gigatvornice Tesla Shanghai", objavio je Musk na službenom profilu na Twitteru.

"Cilj nam je završiti početnu fazu građevinskih radova ovoga ljeta, početi proizvoditi model 3 krajem godine i dosegnuti veliki obujam proizvodnje u sljedećoj godini", dodao je.

Bloomberg News procjenjuje da bi tvornica mogla stajati pet milijardi dolara.

Teslino ulaganje u Šangaju vremenski se poklopilo s pojačanim pritiskom američkog predsjednika Donalda Trumpa na domaće tvrtke da zadrže radna mjesta u SAD-u i s kontinuiranim trgovinskim sukobom Pekinga i Washingtona, uobličenim u carine koje obuhvaćaju razmjenu vrijednu stotine milijardi dolara.

Analitičari smatraju da će proizvodnja u Kini omogućiti Tesli da izbjegne carine koje su podigle cijene njegovih automobila na kineskom tržištu.

Pritom su izgledi za kinesko tržište potrošačkih dobara u posljednje vrijeme pogoršani. Tako je Apple prošlog tjedna uznemirio javnost sniženim procjenama prihoda zbog posustajanja potražnje u Kini i trgovinskog rata.

Kineski i inozemni proizvođači automobila nastoje prigrabiti što veći dio kolača na kineskom tržištu električnih automobila, koje bi prema većini analitičara trebalo bilježiti snažan rast i u predstojećem razdoblju zahvaljujući službenoj promociji čišćih tehnologija, dijelom i zbog nastojanja da se smanji kronično zagađenje zraka.

Kina obično od stranih proizvođača automobila zahtijeva osnivanje zajedničkih kompanija s domaćim tvrtkama, što podrazumijeva dijeljenje zarade i tehnologije. Iz Tesle su, pak, priopćili da će tvornica u Šangaju biti u potpunosti u vlasništvu tvrtke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara