VIDEO Toni Milun objasnio kako podijeliti odbitak za djecu i dobiti povrat poreza, razvio i aplikaciju

VIDEO Toni Milun objasnio kako podijeliti odbitak za djecu i dobiti povrat poreza, razvio i aplikaciju

Foto: YouTube

NAŠ poznati matematičar Toni Milun i njegovi studenti razvili su aplikaciju pomoću koje možete saznati jeste li iskoristili cijeli porezni odbitak kojeg imate zbog djece, a ako niste, u kojem omjeru ga podijeliti između roditelja da biste ostvarili pravo na povrat poreza.

Detalje o aplikaciji objavio je na Facebooku, kao i video u kojem detaljno objašnjava što roditelji trebaju napraviti kako bi ostvarili pravo na povrat poreza."Dragi svi,

ako se pitate gdje sam bio zadnjih tjedan dana, evo odgovor: s mojim studentima s Visokog učilišta Algebra radio sam Windows aplikaciju koja računa razdiobu odbitka za dijete koja vam služi za povrat poreza. Nikola Babić je nadgledao računovodstveni obračun, Mislav Lalić je izradio aplikaciju, a Antonio Britvar je uz asistenciju Bruna Kumera snimio i montirao video.

Namijenjena je prvenstveno roditeljima od kojih jedan roditelj nije platio porez tijekom 2017. i ima dijete prijavljeno na svom Obrascu PK, a drugi roditelj je platio porez i nije bitno ima li dijete prijavljeno na svom Obrascu PK. Tada postoji velika mogućnost da prvi roditelj nije iskoristio cijeli odbitak koji ima na dijete pa ga naknadno (do 28. 2. 2018.) za potrebe godišnjeg obračuna poreza može prenijeti na drugog roditelja koji će zbog toga dobiti povrat poreza.

Ovo je tek Beta verzija aplikacije i računa raspodjelu osobnog odbitka za roditelje koji imaju do dvoje djece, ali sljedeće godine ćemo napraviti i za ostale moguće slučajeve. Važno je napomenuti da ova aplikacija računa upravo onaj dio koji Porezna uprava ne vidi i koji morate samostalno izračunati. Postoji mogućnost da vi uz povrat poreza na ovaj način imate pravo na povrat i po nekim drugim osnovama.

"Ako želimo pronatalitetnu politiku, onda pokažimo to djelima"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Žao nam je što smo zbog mnoštva različitih tumačenja osnovnog odbitka kad roditelji imaju dvoje djece, po jedno na PK obrascu svakog roditelja, morali ukloniti tu opciju. Ako ste računali po toj opciji, svakako preporučamo da se od ponedjeljka 26. 2. do srijede 28. 2. obratite vašoj Poreznoj upravi da provjeri računicu za vaš konkretan slučaj.

Na kraju jedna napomena. Prošle godine vrijedilo je pravilo: ako ste prilikom popunjavanja ZPP DOH obrasca slučajno nešto pogriješili, naknadno ste mogli ispraviti ili odustati od podnošenja obrasca. Ove godine Porezna uprava i Ministarstvo financija odlučili su da u slučaju pogrešne prijave nemate pravo naknadnih izmjena.

Apeliram na Poreznu upravu i Ministarstvo financija da i ove godine primijene prošlogodišnje pravilo i da se građani nakon dobivenog rješenja mogu predomisliti ako su nešto pogrešno ispunili i to iz više razloga.

Prvo, radi se o povratu nečeg što pripada građanima, o povratu preplaćenog poreza. Dakle građani ne traže nešto što njima ne pripada.

Drugo, radi se o povratu poreza baš zbog djece. Ako želimo pronatalitetnu politiku, a govorimo da želimo, onda pokažimo to djelima.

Treće, često govorimo o važnosti financijskog obrazovanja. Ova aplikacija omogućava građanima da samostalno popune ZPP-DOH obrazac. Mnogima će ovo biti prvi put u životu da proučavaju IP obrazac i to je prilika da nauče što je dohodak, kolike poreze plaćaju i time se financijski opismenjavaju. I to moramo cijeniti i podržavati. Ako se građanin boji da će nešto krivo popuniti i zbog toga biti kažnjen pa zbog pogreške možda platiti i više poreza, time ne šaljemo dobru poruku.

Zato moramo napomenuti da je aplikacija informativnog karaktera i da je u beta verziji i da jednostavno nismo mogli uzeti u obzir sve moguće slučajeve."

Link na aplikaciju je https://goo.gl/QCrMGM.

 

Profesor Milun za Index je na primjeru para s jednim djetetom demonstrirao kako bi ovo u praksi trebalo funkcionirati. Ako jedan roditelj zarađuje oko 4600 kuna mjesečno neto i ima dijete na svom PK obrascu, a drugi roditelj zarađuje oko 4300 kuna mjesečno neto, imaju pravo na povrat veći od 2300 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara