VIDEO Tri kanadera i jedan airtractor gase požar kod Vranskog jezera

VIDEO Tri kanadera i jedan airtractor gase požar kod Vranskog jezera
Foto: HRZ / M. Karačić

TRI protupožarna aviona kanader CL-415 i jedan airtractor AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su u akciju gašenja požara na području Vrane kod Vranskog jezera u Zadarskoj županiji.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, 17. lipnja, zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 48 požara, od toga 28 u Šibensko-kninskoj, osam u Zadarskoj, šest u Splitsko-dalmatinskoj, tri u Dubrovačko-neretvanskoj te po jednog u Istarskoj, Ličko-senjskoj i Primorsko-goranskoj, izvijestila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a

Deseci protupožarnih izviđanja

Uz gašenje požara, provedeno je i 56 protupožarnih izviđanja avionima airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage na navedenim zadaćama ostvarile 2003 leta, oko 410 sati naleta, pri čemu je izbačeno ukupno 9090 tona vode te je prevezeno 14 osoba i 14 tona tereta.

Također, kopnene snage Hrvatske vojske bile su angažirane tijekom ovogodišnje Protupožarne sezone, i to dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 102 pripadnika.

U izviđanju područja procijenjenih visokorizičnima za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava "Orbiter 3B" bio je angažiran 40 puta, pri čemu je ostvaren 71 sat naleta.Ukupno je u 2019. godini zaprimljeno 179 zahtjeva Hrvatske vatrogasne zajednice za angažiranjem PP-a NOS OS-a RH, pri čemu je ostvareno 2797 letova i 527 sati naleta, izbačeno je ukupno 12963 tone vode te je prevezeno 14 osoba i 14 tona tereta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara