VIDEO Trump prvi američki predsjednik koji je kročio na tlo Sjeverne Koreje

VIDEO Trump prvi američki predsjednik koji je kročio na tlo Sjeverne Koreje
Foto: EPA; Screenshot: Al Jazeera

AMERIČKI predsjednik Donald Trump doputovao je u Demilitariziranu zonu (DMZ) između dviju Koreja, gdje se sastao sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom. Trump i Kim susreli su se na liniji razgraničenja, a Kim je Trumpa pozvao da prošetaju duž granice i prijeđu zajedno granicu. Trump je time postao prvi američki predsjednik ikad koji je kročio na tlo Sjeverne Koreje.

> Razvoj događaja mogli ste uživo pratiti ovdje

Trump je tada rekao kako će Kima pozvati u Bijelu kuću. CNN piše kako Kim nije komentirao Trumpovu najavu.

"Povijesni trenutak"

"Ako prijeđete preko ove linije bit ćete prvi predsjednik koji je zakoračio na tlo Sjeverne Koreje", rekao je Kim Trumpu prilikom susreta u demilitariziranoj zoni. Trump je nakon te rečenice zakoračio i stao na sjevernokorejsko tlo.

"Predsjednik Trump je upravo prešao liniju razgraničenja. To ga je učinilo prvim predsjednikom amerike koji je posjetio našu zemlju. Gledajući ovaj potez, čini se da je ovo izraz njegove volje da eliminira sve nesretne događaj iz prošlosti i da krenemo u novu budućnost", rekao je Kim.

"Ovo je povijesni trenutak", dodao je Kim Jong-un.

"Prelazak preko te linije razgraničenja je velika čast", rekao je Trump dodajući da njega i Kima veže veliko prijateljstvo.

"Događaju se divne stvari. Sreli smo se i sviđamo se jedan drugom od prvog dana", rekao je Trump novinarima.

Trump je prije sastanka s Kimom s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom posjetio stražarsko mjesto na najsjevernijem dijelu južnokorejske strane DMZ-a, koje gleda na Sjevernu Koreju, gdje je razgovarao s američkim i južnokorejskim vojnicima.

Ovo je prvi Trumpov posjet DMZ-u, a na jučerašnjem sastanku s južnokorejskim predsjednikom izjavio da će se s Kimom rukovati i pozdraviti ga. 

Kim je u posljednji trenutak prihvatio poziv američkog predsjednika da se sastane s njim u DMZ-u, u vrijeme dok je približavanje dviju zemalja u zastoju zbog spora oko sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara