VIDEO U Kaliforniji bjesni 17 požara, poginulo najmanje 8 ljudi

VIDEO U Kaliforniji bjesni 17 požara, poginulo najmanje 8 ljudi
Foto: EPA

VIŠE od 12.000 vatrogasaca borilo se u ponedjeljak protiv 17 šumskih požara u Kaliforniji, koji su odnijeli najmanje osam života i uništili više od 1000 građevina, većinom domova, javlja NBC News.

Vatrogasci su se tijekom noći borili protiv najvećeg požara, nazvanog Carr, koji je buknuo 23. srpnja u okrugu Shasta, objavili su službenici.

Jak i promjenjiv vjetar te suho vrijeme otežavaju posao vatrogascima. Dosad je spaljeno više od 40.000 hektara površine u gradu Reddingu i okolici, gdje živi 91.000 stanovnika. Vatra je uništila više od 800 domova i više od 300 drugih građevina.

>>VIDEO Požari u Kaliforniji: Vatra guta kuće i sve pred sobom

>>VIDEO Požar u Kaliforniji je tako jak da stvara vatrena tornada

U ponedjeljak navečer službenici su izjavili da je 23 posto požara pod kontrolom. Međutim, temperatura je u Reddingu u ponedjeljak dosegla više od 40 Celzijevih stupnjeva i očekuje se da će se val vrućine nastaviti kroz tjedan, što će samo pojačati prijetnju požara.

Policija u Reddingu je izjavila da je pet osoba uhićeno zbog sumnje na pljačku dok je trajala evakuacija oko 40.000 stanovnika. Požar Carr odnio je najmanje šest života. Među poginulima su dva vatrogasca i tri člana iste obitelji.

>>VIDEO Najmanje 6 mrtvih u ogromnom požaru u Kaliforniji

>>Izgubio suprugu i praunuke u požaru u Kaliforniji: "Djede, dođi, vatra se bliži"

Dva vatrogasca također su poginula u požaru Ferguson u blizini nacionalnog parka Yosemite, koji je buknuo 13. srpnja i do ponedjeljka navečer spalio 24.000 hektara površine. Službenici su izjavili da je 30 posto požara pod kontrolom.

"Sve je ekstremno suho. Ovo je savršen recept za golem požar", izjavila je glasnogovornica kalifornijskih vatrogasaca Amy Head. "Vremenski uvjeti i dalje će ometati vatrogasce dok se nastavljaju vrući, suhi i vjetroviti uvjeti."

Dva požara izbila su u okruzima Mendocino i Lake u petak te do ponedjeljka spalila 18.000 hektara. Službenici su izjavili da je samo 5 posto požara pod kontrolom. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara