VIDEO U Šri Lanci nađeno sedam mrtvih slonova, izgleda da su otrovani

VIDEO U Šri Lanci nađeno sedam mrtvih slonova, izgleda da su otrovani
Screenshot: VOA News

VLASTI Šri Lanke započele su istragu nakon što je prošloga tjedna pronađeno sedam mrtvih slonova za koje se sumnja da su otrovani, piše BBC.

Prvo su u rezervatu Habarana prošli petak otkrivena četiri trupla, a zatim u subotu još tri. Prema informacijama lokalnih vlasti, svih sedam uginulih slonova bile su ženke, s time da je jedna od njih bila i trudna.

Mada još uvijek nema službenih rezultata autopsije, dužnosnici sumnjaju da su divlje životinje otrovali bijesni seljani jer im one često uništavaju usjeve.

U ponedjeljak je u središnjem rezervatu Šri Lanke pronađen drugi slon, no on je bio upucan te nije jasno jesu li smrti povezane.

Dolaze na njihova zemljišta u potrazi za hranom

Ubijanje divljih slonova u Šri Lanki je nezakonito i nije česta praksa seljana. No u posljednje vrijeme raste negodovanje lokalnog ruralnog stanovništva spram tih životinja.

Sve veći broj farmi i širenje sela doveli su do smanjenog staništa za slonove pa se oni često sukobljavaju sa seljanima jer dolaze na njihova zemljišta u potrazi za hranom i vodom.

Švedski stol

Stručnjaci za zaštitu životinja smatraju da su ove smrti zadale ozbiljan udarac tamošnjoj populaciji slonova.

"Sve uginule ženke imale su između 10 do 15 godina, znači bile su u najaktivnijem razdoblju života. Slonice su trudne 22 mjeseca, a nakon poroda obično uzimaju pauzu od četiri do pet godina prije nego što ponovo zatrudne“, rekao je Jayantha Jayawardena, upravitelj nevladine organizacije Biodiversity and Elephant Conservation Trust, a prenosi The Hindu.

"Do sukoba dolazi zato što su neka naselja izgrađena na rutama koje slonovi koriste pri migraciji. Oni obično prohodaju oko 20 kilometara dnevno kako bi pronašli potrebnu hranu. No kada na putu ugledaju farme, dolaze na njihovo područje i uništavaju usjeve. Za njih su te farme kao švedski stol“, kazao je i dodao da obično seljani poštuju slobodu slonova, no da ih uznemiri kada životinja napravi ogromnu štetu na njihovim poljoprivrednim zemljištima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara