VIDEO Uragan Dorian ojačao do treće kategorije, pogledajte snimke iz svemira

VIDEO Uragan Dorian ojačao do treće kategorije, pogledajte snimke iz svemira
Foto: EPA

URAGAN Dorian približava se SAD-u nakon što je prošao kraj Portorika te britanskih i američkih Djevičanskih otoka. 

Pojačana je prognoza njegovog rasta. Tako se jučer očekivalo da će do udara porasti na uragan treće kategorije, dok se danas već prognozira da će do udara biti uragan četvrte kategorije. 

Oko 20 sati po našem vremenu uragan Dorian je postao uragan treće kategorije. To znači da se vjetrovi u njemu kreću brzinom od maksimalnih 186 km/h.

NASA je snimila njegovo kretanje iz svemira:

Najjači uragan od 1992. godine

Očekuje se da će udariti u obalu Floride. Ako udari u obalu Floride kao uragan četvrte kategorije, bit će to najjači uragan koji je pogodio Floridu još od davne 1992. godine, kada ju je pogodio uragan Andrew, javlja CNN.

Uragan Andrew je pogodio Floridu 1992. godine i tada je klasificiran kao uragan četvrte kategorije. Ipak, 2005. je njegova klasifikacija promijenjena te je postao uragan pete kategorije. 

Tijekom njega je poginulo 26 ljudi.

Bahami očekuju udar

Bahami su na oprezu, posebno sjeverozapadni dio za koji se očekuje da će ga zahvatiti Dorian. 

Očekuje se da će do toga doći u sljedećih 48 sati. Američki sustav satelita NOAA je snimio grmljavinu do koje dolazi unutar rastćeg uragana:

Florida se priprema na udar

U međuvremenu, za udar se priprema i Florida. 

Pokušavaju zaštititi sustav opskrbe strujom. Najmanje devet sveučilišta je zatvorilo svoje kampuse ususret Dorianu te će ostati zatvoreni do utorka.

 

Guverner Floride Ron DeSantis je nedavno održao presicu u kojoj je potvrdio kako je širom Floride došlo do nestašice goriva te je dodao kako se vlasti trude popraviti to.

Iz New Yorka pristižu vatrogasci koji će pomagati stanovnicima Floride tijekom udara uragana.

Proglašeno izvanredno stanje

Guverner Floride pozvao je u petak stanovnike te savezne američke države da osiguraju zalihe hrane, vode i lijekova za najmanje tjedan dana i da se pripreme za nestanak električne struje i telekomunikacijskih veza jer se početkom idućeg tjedna očekuje dolazak uragana Doriana.

"Mislim da se s prilično velikom sigurnošću može reći da će to biti snažan uragan", rekao je guverner Floride Ron DeSantis na novinskoj konferenciji, pozivajući stanovnike da se pripreme za "višednevnu" oluju.

Na Floridi je proglašeno izvanredno stanje, mobilizirano je 2500 pripadnika Nacionalne garde, a 1500 je u pripravnosti. Još nije naređena evakuacija, ali će biti kada bude poznata ruta kojom će se oluja kretati.

Izvanredno stanje proglašeno je i u 12 okruga susjedne Georgije kako bi se moglo pomoći stradalima u oluji.

U međuvremenu, oko uragana se jasno vidi iz svemira:

Nacionalni centar za uragane: Očekujte udare već od nedjelje ujutro

Nacionalni centar za uragane detaljno prati kretanje i razvoj uragana Dorian. Nedavno su izvijestili kako će uragan Dorian donijeti jake vjetrove jačine tropske oluje već u nedjelju ujutro. 

Podsjetili su sve stanovnike Floride koji će se naći na udaru da provjere koliko zaliha imaju te da ih naprave prije nego što bude prekasno. 

Osim toga, najavljuju i da su uvjeti opasni po život jako vjerojatni ne samo u Floridi nego i na sjeverozapadu Bahama. Pod tim misle na storm surge, odnosno podizanje razine vode te opasne i jake vjetrove. 

Očekuje se kako će takvi uvjeti u Floridi trajati nekoliko dana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara