VIDEO Velika vojna parada u Srbiji uz "Marš na Drinu", Vučić parafrazirao Tita

VIDEO Velika vojna parada u Srbiji uz "Marš na Drinu", Vučić parafrazirao Tita
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

POLITIČKO-sigurnosna situacija je vrlo složena, ali će se Srbija ponašati vrlo odgovorno i čuvati mir i stabilnost, poručio je srpski predsjednik Aleksandar Vučić u Nišu uoči vojno-policijskog mimohoda u povodu Dana pobjede saveznika u 2. svjetskom ratu.

Vučić je poslije jutrošnjeg sastanka s resornim ministrima i predstavnicima Vojske Srbije i MUP-a parafrazirao poruku Josipa Broza Tita: "Živimo kao da će 100 godina biti mir, a budimo spremni zemlju braniti u svakom trenutku."

Postrojbe policije i vojske su sve pripremljenije, obučenije i opremljenije, rekao je Vučić, naglasivši kako je "proračun za obranu nikada veći".

"To olakšava poziciju jednoj relativno maloj, ali neovisnoj zemlji da vodi neovisnu politiku", ocijenio je Vučić, istaknuvši da je cilj "odvraćanje potencijalnog agresora".

On je za danas najavio nalete MiG-ova 29 te helikoptera MI-35 te rekao da je, uz kupnju tri helikoptera MI-17 i narudžbe tri Pume i H-145, Srbija, uz Poljsku, Mađarsku i Rumunjsku, "najveći naručitelj helikoptera u ovom dijelu svijeta".

Dramatična promjena pozicije

To dramatično mijenja poziciju Srbije u vojnom i policijskom smislu, ocijenio je srpski predsjednik i najavio "najveći broj tenkova u mimohodu na jednom mjestu", uz sudjelovanje oko 4000 vojnika i policajaca.

On je podsjetio i da je Srbija kupila dva sustava bespilotnih letjelica koje su "bit modernog ratovanja".

"Sve ovo treba služiti u svrhu odvraćanja potencijalnog agresora u napadu na Republiku Srbiju", poručio je Vučić.

U povodu Dana pobjede saveznika u 2. svjetskom ratu u Nišu je danas počeo vojno-policijski mimohod "Obrana slobode" Vojske Srbije i MUP-a, na kojem je najavljeno sudjelovanje više od 4000 vojnika i policajaca, 380 borbenih vozila te 40 zrakoplova i helikoptera.

Predviđen je mimohod pješačkog i motoriziranog ešalona, nalet zrakoplovnog ešalona te padobranski desant.

U mimohodu će sudjelovati i veterani vojske i policije. 

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara