VIDEO Veliki prosvjed učitelja na Trgu: "Premijeru, vi ste krivi!"

VIDEO Veliki prosvjed učitelja na Trgu: "Premijeru, vi ste krivi!"
Screenshot: N1 Foto, video: Index

NA TRGU bana Jelačića okupilo se, kako se procjenjuje, oko  20.000 učitelja i drugih građana, gdje je iza podneva počeo prosvjed pod geslom "Hrvatska mora bolje" sa zahtjevom da se zaposlenima u obrazovanju povećaju koeficijenti složenosti poslova za 6,11 posto. 

> Šaljite nam slike i snimke s prosvjeda i poruke Plenkoviću i vladi na mail desk@index.hr ili u inbox naše Facebook stranice

Čelnici sindikata obrazovanja poručili su u ponedjeljak s prosvjeda pod geslom "Hrvatska mora bolje" na Trgu bana Jelačića da se štrajk prosvjetnih radnika pretvorio u pokret za bolje obrazovanje i njegov status, što su prosvjednici popratili gromkim skandiranjem: "Nema predaje!" 

Nakon što je prosvjed započeo pjesmom "Gaudeamus igitur", okupljenima se obratila predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem poručivši da ovo više nije štrajk za 6,11 posto veće koeficijente već pokret za bolje obrazovanje i njegov status.

"Ovo je pokret za bolju budućnost djece i Hrvatske"

"Ovo više nije samo štrajk za 6,11 posto veće koeficijente, već pokret za bolju budućnost naše djece i naše domovine, borba za status obrazovanja i naš položaj u njemu", naglasila je Šprem. 

"Štrajk je rezultat dugogodišnjeg nezadovoljstva materijalnim i društvenim statusom, nepoštivanja naše struke, ovaj štrajk je borba za status obrazovanja i naš položaj u njemu. Obrazovanje je permanentno zapostavljeno", ustvrdila je Šprem.

"Svi vi ovdje okupljeni došli ste reći 'dosta', 'dosta' marginaliziranju obrazovanja, 'dosta' ignoriranju dijaloga, 'dosta' krivoj politici, 'dosta' podcjenjivanju vlastitih građana, 'dosta' uništavanju budućnosti našoj djeci. Dižemo glas za bolju Hrvatsku! Danas smo došli jasno i glasno reći da ne čekamo tramvaj, nego Hrvatsku kakvu zaslužujemo, kakvu zaslužuju svi naši građani", rekla je Šprem podržana skandiranjem okupljenih: "Dosta, dosta, dosta..."

"Bolja Hrvatska nije negdje izvan ovog Trga, bolja Hrvatska je ovdje, danas, na ovom Trgu. Ako naš premijer ne zna što treba napraviti da bi ta Hrvatska stvarno bila bolja, onda mora doći ovdje, biti s nama i pročitati poruke s ovih transparenata", poručio je Željko Stipić iz sindikata Preporod.

"Ako je itko ponizio sve nas u obrazovanju, onda su to napravili oni koji za nas nisu imali vremena", kazao je Stipić.

Kontroverzni vjeroučitelj: Mi smo Liga prvaka, ne želimo anonimne prijave!

"Štrajkamo jer nas mogu anonimno prijavljivati! Ne želimo anonimne prijave! Gospodine premijeru, ovo je Liga prvaka. Mi učitelji smo Liga prvaka, u nas trebate ulagati, a ne u neke fejk tablete koji nakon mjesec dana više ne rade", istaknuo je Marin Miletić, kontroverzni vjeroučitelj iz Prve sušačke gimnazije koji je hodao u povorci uz bok vodećih sindikalaca.

Miletić je time odgovorio Plenkoviću, koji je prije nekoliko dana komentirao da je doveo Ligu prvaka u Zagreb, aludirajući na Kongres pučana koji se održao u zagrebačkoj Areni.

Prije toga vjeroučitelj je problematizirao anonimne prijave protiv učitelja i tražio da se to ukine. "Štrajkamo jer nas mogu anonimno prijavljivati! Ne želimo anonimne prijave!" poručio je na Trgu.

Saša Ceci iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja rekao je da su došli na Trg zbog "teta spremačica koje rade za 3000 do 3500 kuna".

"Pitali su me što bih poručio premijeru - htio sam mu reći koliko mi je drago bilo vidjeti u štrajku moje kolege koji su tamo došli za naše tete spremačice, koje za 3000 - 3500 kuna ulaze u laboratorije u kojima radimo s radijacijom, s toksinima, s otrovima. Kad one odu, nitko s time neće htjeti raditi", poručio je Ceci.

"Osjećamo se kao drugorazredni građani"

Učitelj Luka Žužul iz Splitsko-dalmatinske županije uskliknuo je da "zahvaljuje svima koji su po nama pljuvali, koji su nas omalovažavali, jer oni su razlog zašto smo mi danas ovdje".

"Teško je preživjeti nemir koji proizlazi iz činjenice da se osjećamo kao drugorazredni građani koji rade drugorazredan posao, a drugorazredan sam zbog toga što sam učitelj, što me svaka budala može pljuvati i zvati me uhljebom", ogorčen je Žužul.

"Škola je živo tkivo, živi organizam i činimo ga svi, od čistačice do ravnatelja... Vi koji radite znate da u ovom poslu titule malo znače. Moja plaća se određuje koeficijentom kojim mi u lice poručuju: ti nisi jednako vrijedan, a to rade zato što mogu - jer smo najobrazovaniji, najšutljiviji i najpristojniji", rekao je Žužul poručivši - možete nam uzeti plaću, ali ne i dostojanstvo.

Čelnik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir Mihalinec rekao je da promjene traže odmah jer odgoj i obrazovanje nemaju vremena čekati da se političari dogovore. 

Mihalinec: Iza nas stoje učitelji, stoji Hrvatska

Premijeru Andreju Plenkoviću poručio je da se prestane baviti teorijama zavjere i pitati tko stoji iza sindikata. "Iza nas stoje učitelji, naši članovi. Danas možemo reći - iza nas stoji Hrvatska", ustvrdio je Mihalinec.

"Premijeru, pitate se zašto smo danas ovdje - pa vi ste to htjeli - trebali smo ovo riješiti već u svibnju i ovu reformu početi s većim koeficijentima i motivacijom da je provedemo. Za ovo silno mrcvarenje učitelja, roditelja učenika - vi ste odgovorni! Premijeru, vi ste odgovorni što učenici nisu u klupama, vi ste odgovorni što su učitelji na ulici", rekao je Mihalinec.

Podsjetio je kako su na Trgu bili i prije tri godine tražeći bolje obrazovanje.

"Već dva mjeseca se borimo za naše dostojanstvo. Danas s ovog Trga kad vas vidim mogu reći - prvu pobjedu smo odnijeli, vratili smo svoje dostojanstvo sami. Ne može nas više nitko poniziti", rekao je Mihalinec 

Uz bubnjeve, trube i zviždaljke, prosvjednici su naoružani i brojnim transparentima: "Igre moći neće moći!", "Ne odustajemo. Srušit ćemo i Vladu (Kalembera)", "Vlada nedovoljan (1), učitelj odličan (5)", "Vi nama prihode, mi vama ishode", "Kad ti Vlada pokaže jezik, ti joj pokaži zube", "Sveta Kata štrajk na vrata", "All we want for x-mas is 6,11", "Ovo nije štrajk, ovo je reforma", "Štrajk za život", "Reforma smo mi", "Tko tebe osnovicom, ti njega koeficijentom"...

Na prosvjed su članovi sindikata iz cijele Hrvatske došli autobusima, koji su zagušili promet u središtu Zagreba. Zagrebački električni tramvaj obavijestio je da se zbog sindikalnog prosvjeda od 10 sati i 30 minuta obustavlja tramvajski promet središtem grada, a njegovo ponovno uspostavljanje očekuje se oko 13.30 sati.

PROSVJED STE MOGLI PRATITI IZ MINUTE U MINUTU NA INDEXU

13:13 Gotov je službeni dio prosvjeda. 

13:07 Gotovi su govori, izvode se pjesme, a sindikalni čelnici i drugi govornici su zajedno na pozornici. Gotov je službeni dio prosvjeda. 

13:03 "Nema predaje, nema predaje", skandira se.

13:00 Mihalinec se obraća Plenkoviću: "Premijeru, pitate se zašto smo ovdje? Vi ste to htjeli. Vi ste nas doveli danas ovdje. Nikakva politika ne stoji iza nas! Vi ste odgovorni! Vi ste odgovorni što učenici nisu u školama, što su učitelji na ulici." 

12:57 "Mi smo oni koji kreiraju budućnost Hrvatske. Nismo političari, oni su kočničari!" rekao je Mihalinec. "Ne tražimo samo novac jer nije u šoldima sve, tražimo i druge stvari", dodao je. 

12:55 Pogledajte kako izgleda Trg iz zraka, popunjen je.

12:55 Za mikrofon je izašao šef Sindikata zaposlenih u srednjim školama koji se prometnuo u vođu učitelja štrajka - Branimir Mihalinec. "Nikada više u ovoj zemlji ne smije biti učitelja koji će pognuti glavu pred drugima koji ga sramote", rekao je. 

12:39 "Jedino zbog učenika glumim osmijeh. Jedino zbog njih provodim stotine reformi", rekao je učitelj u dosta teatralnom govoru. Poveo je skandiranje "Nema predaje" koje se već jednom čulo danas na Trgu.

12:37 "Hvala onima koji su nas pljuvali, koji su nas omalovažavali. Beskrajno im hvala. Njihova glupost i zloća su nas doveli ovdje. Dajte im jedan sarkastični pljesak!" viče učitelj koji je sada za mikrofonom.

12:32 Govor sada drži Željko Stipić iz sindikata Preporod. 

12:28 Sljedeći je za mikrofon stao Saša Ceci s Prirodoslovno matematičkog fakulteta. I on je u govoru spominjao tete spremačice koje su se već spominjale u govorima. 

12:24 "Dosta je više tih političara. Premijer je rekao da je doveo Ligu prvaka. Mi smo Liga prvaka! Učitelji su Liga prvaka", viče Miletić.

12:22 Na pozornicu je izašao kontroverzni vjeroučitelj Marin Miletić kojeg je Sanja Šprem najavila kao "Sašu". "Štrajkamo jer nas mogu anonimno prijavljivati! Ne želimo anonimne prijave!"

12:18 "Dosta, dosta!", skandira Trg bana Jelačića na poziv Sanje Šprem.

12:15 "Demotivirano obrazovanje je nepokrenuta Hrvatska. Štrajk koji smo pokrenuli je po trajanju, intenzitetu i jedinstvu nadmašio sve dosadašnje. Ovaj štrajk je svjetlo na kraju tunela, nada našim građanima", poručila je na pozornici Sanja Šprem. 

12:11 "Evo nas. Čekamo tramvaj, a tramvaja nema!" rekla je glavna tajnica Sindikata učitelja Ana Tuškan na početku službenog dijela prosvjeda.

12:09 Počinje službeni dio prosvjeda učitelja.

12:03 Na Trgu je, kako se čini, više od najavljenih 15.000 prosvjednika.

11:55 Dok su učitelji stizali na Trg, Ivan Pernar koji na štandu skuplja potpise za predsjedničku kandidaturu mahao im je i pokušavao im se uvaliti, javlja Indexov reporter. 

11:41 Ljudi još uvijek pristižu na glavni zagrebački Trg. Očekuje se službeni početak prosvjeda koji je zakazan za 12:05 sati.

11:22 Ribić je za N1 izjavio da nije optimističan kada je riječ o pregovorima s vladom. 

11:16 "Andrej, nismo te tako učili. Tvoja 16. gimnazija", poruka je Plenkoviću s velikog transparenta istaknutog na Trgu bana Jelačića. 

11:10 Prosvjednici su stigli na Trg bana Jelačića, gdje je postavljena i pozornica. 

11:00 Vjeroučitelja Miletića za ruku sada drži Vilim Ribić.

10:58 U prvom se redu za ruke drže šefica sindikata Sanja Šprem, šef sindikata Branimir Mihalinec i kontroverzni vjeroučitelj Marin Miletić. 

10:54 Tisuće učitelja krenulo je prema Trgu bana Jelačića.

10:46 Još neki od transparenata koje su istaknuli učitelji su: "Plaću ste nam uzeli, ali kredit ne damo", "Djeca vas promatraju", "Plenković: Micek, ti samo komuniciraj, a ja vodim (mono)dijalog, Aladrović: Da, šefe!".

10:40 "Suši nam se glina", poruka je koja je izvješena na zgradi Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna. 

10:30 Sve je više učitelja na Trgu Republike Hrvatske. Sad ih je već više tisuća. 

10:21 Učitelji su dobili podršku i s terase Hrvatskog narodnog kazališta. 

10:15 Neki od transparenata su: "Plenkoviću, ispuni uvjet i dobit ćeš značku. Rok predaje 25. 11. '19.", "Ne odustajemo, srušit ćemo i vladu", "Podučavamo, odgajamo, brinemo, slušamo razgovaramo, pomažemo, suosjećamo. Stalo nam je... A vama?", "Vrijeme je!!".

 

9:50 Učitelji su se počeli okupljati kod HNK, zasad ih ima nekoliko stotina.

Sindikati su jutros poručili kako očekuju najmanje 20 tisuća ljudi na Trgu bana Jelačića te da u Zagreb stiže najmanje 200 autobusa iz cijele Hrvatske.

> Veliki prosvjed: Stotine autobusa punih učiteljica stiglo u Zagreb

> Mihalinec: Ako se danas dogovorimo, škola bi mogla početi u četvrtak

Sindikati traže rješavanje problema zaostajanja plaća u obrazovanju 

Sindikati štrajkaju već 31 dan, prvo po cirkularnom modelu, a od prošlog utorka krenuli su u opći štrajk, tako da su učenici dosad izgubili 11 dana nastave. Štrajkaju tražeći povećanje koeficijenata složenosti poslova u obrazovanju za 6,11 posto, kako bi se riješio problem zaostajanja njihovih plaća u odnosu na druge javne službe.

Vlada im je ponudila povećanje osnovice u idućoj godini za 6,12 posto, po modelu 2+2+2 posto, te izradu analize plaća u javnim službama, u okviru koje će biti analizirani koeficijenti zaposlenih u sustavu osnovnog i srednjeg školstva, znanosti i visokog obrazovanja.

Ako se do kraja lipnja ne dovrši uređivanje sustava koeficijenata u javnim službama, Vlada je ponudila da zaposleni u sustavu obrazovanja dobiju i dodatak na plaću od 2 posto.

Sindikati su takvu ponudu odbili, poručivši kako povećanje osnovice svima u javnim državnim službama ne rješava problem zaostajanja njihovih plaća.

U petak su predstavnici Vlade i sindikata održali još jedan sastanak nakon čega je čelnik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec izjavio kako se približavaju rješavanju problema, no nije govorio o pojedinostima.

Plenković očekuje da će danas biti postignut dogovor

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da je Vlada čula poruku sindikata obrazovanja te očekuje da će tijekom dana s njima biti postignut dogovor.

"Mislim da imamo rješenje, ono ide za ciljem da nam djeca idu u školi, da nastavnici budu zadovoljni i da ova priča završi na način da svi možemo kazati da smo unaprijedili sustav”, rekao je Plenković i poručio kako očekuje da će se to rješenje naći danas.

Nastavak pregovora bit će u 16 sati u Banskim dvorima, potvrđeno je iz Vlade. 

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir Mihalinec najavio je da će, ako se danas postigne dogovor, sindikati u iduća dva dana o tome provesti referendum među članstvom. Potvrde li članovi dogovor, štrajk bi bio prekinut i od četvrtka bi se obnovila nastava u školama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara