Video: Vesna Pusić uvjerena kako HNS-u pripada 10 mandata

HNS-ov Srećko Ferenčak po objavi DIP-ovi neslužbenih rezultata, koji kažu da je s 8 posto obrađenih biračkih mjesta HDZ osvojio 63 mandata, a SDP samo 49 mandata, reagirao je s podijeljenim osjećajima; sretniji je zbog boljih rezultata HNS-a nego u izlaznoj anketi, ali je nesretan zbog toga što im je "propala koalicija s SDP-om".

Predsjednica stranke Vesna Pusić kazala je kako je nakon prvih rezulatat DIP-a teško reći kako će se situacija dalje razvijati. "Ali vjerujemo da će se sadašnja situacija promijeniti. Mi ćemo sigurno doći do 20 zastupnika, a vjerujem da će i SDP rasti kada se prebroje i ostali listići, jer ovo su rezultati najviše manjih ruralnih sredina", kaže Pusić.

Upitana o tome bi li voljela biti izabrana za ministricu vanjskih poslova, kazala je kako "za sada samo želi da vlada bude formirana". Što se tiče mogućih koalicijskih partnera, kazala je kako se s njima večeras nisu čuli, ali da su u posljednje vrijeme s njima jako puno razgovarali o izgledu buduće vlade.

HNS-ov premijerski kandidat Radimir Čačić kazao je kako "sada najprije treba pobjediti na izborima i formirati vladu". "A nakon toga su naše ambicije sasvim jasne", kazao je. Upitan da ponovi koje su to njegove ambicije, i je li to možda premijerska fotelja, kazao je:" Neću ponavljati ono što je opće poznato, sada samo želim pobjediti, pa ću onda u vladu ući na poziciji koja odgovara našoj snazi".

U stožeru HNS-a do 21 sat je bilo veselo. Na konstataciju Jadranke Kosor, koja je dala izjavu za Dnevnik da glasači HDZ-a ne sudjeluju u izlaznim anketama, svi HSN-ovci prasnuli su u smijeh.

"Zadovoljna sam s rezultatima izlaznih anketa, no teško je još uvijek išta prognozirati. Prema mojoj procjeni više potencijala za sastavljanje vlade ima lijevi centar, a okosnica ćemo biti mi i SDP, a prema dogovoru i još neki. Nadam se kako će konačni rezultati biti još bolji. Začuđuje me što umirovljenici nisu prošli izborni prag niti u jednoj izbornoj jedinici, no mogli bi dobiti kojeg zastupnika na kraju", izjavila je Pusić izrazivši čuđenje time što je Glavaš dobio čak četiri zastupnika.

"Očekivamo sam ovakve rezultate, nisu iznenađujući. Drago mi je što je SDP uspio održati korak s HDZ-om i neutralizirati glasove iz dijaspore. Očekujemo da SDP zadrži prednost. " - rekao je Radimir Čačić nakon što su oko 19 sati bili objavljeni prvi rezultati izlaznih anketa.

"Cilj HNS-a je bio 10 mandata, a sve ostalo je bonus"

Vesna Pusić je rekla kako je HNS osvojio 9+1 mandat (9 prema DIP-u i jedan na listi nacionalnih manjina Češke i Slovačke). "Cilj HNS-a je bio 10 mandata, a sve ostalo je bonus", rekla je Pusić.

Po pitanju rezultata iz dijaspore, Pusić je rekla kako postoji šansa da jedan mandat pripadne njihovom koalicijskom partneru - nezavisnoj listi Lijanović, a HNS se još nada mandatima u II., V. i X. izbornoj jedinici, gdje im nedostaje manje od 0,5 posto, da bi u jednoj od navedenih jedinica dobili još jednog zastupnika.

Vesna Pusić još jednom je naglasila da veliki urbani centri još nisu prebojani, pa šanse za rast HNS-a i rast njihova koalicijskog partnera SDP-a i dalje postoje.

Što se tiče dijaspore, Pusić smatra kako će HDZ-u pripasti četiri mandata, dok će peti pripasti Lijanovićevoj listi.

"Ne pomaže vikati da ste pobjednik dok rezultati izbora još nisu gotovi"

O HDZ-ovom prijevremenom proglašenju pobjede Pusić je rekla: "HDZ se drži kulisa, a HNS rezultata. Ne pomaže vikati da ste pobjednik dok rezultati izbora još nisu gotovi".

"Atmosfera ide prema promjeni vlasti i to je odraz političke volje u Hrvatskoj", ocijenila je Pusić, dodajući kako je "s SDP-om sve dogovoreno i riješeno" i kako je "ta koalicija sigurna".

Također, rekla je kako je razgovarala s još nekim potencijalnim koalicijskim partnerima i dobila pozitivan odgovor. Prema njenim riječima, postoji realna mogućnost da se HSS prikloni koaliciji, no HSLS ne.

Pusić je poručila i kako će HNS slaviti tek kad izbori budu gotovi.

P.V.
Foto: S.G.F.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara