VIDEO Zekanović Vesni Pusić u saboru rekao da "bude kuš"

VIDEO Zekanović Vesni Pusić u saboru rekao da "bude kuš"
Screenshot: saborska tv

HRVATSKI sabor danas je nastavio svoj rad izjašnjavajući se o amandmanima na raspravljene zakonske prijedloge, među kojima su i oni iz vladina travanjskoga paketa pomoći gospodarstvu pogođenom epidemijom koronavirusa.

Umjesto u svojoj zgradi na Trgu svetog Marka, koju je oštetio nedavni potres, sabor je proteklih dana zasjedao u Ininoj zgradi u Šubićevoj, a danas je u Kristalnoj dvorani hotela Westin, koja je dovoljno velika da se u nju smjeste svi zastupnici, a da se pritom poštuju standardi zaštite od zaraze koronavirusom.

U dvoranu su, na propisanoj udaljenosti, smješteni stolci za zastupnike, a stolova nema. Zastupnici će glasovati dizanjem ruku.

Glasovanje o 40-ak zakona predviđeno je za podne, potom će zastupnici imati pravo na slobodne govore, a nakon toga Sabor će raspraviti vladin paket zakona za pomoć gospodarstvu i završiti zasjedanje.

Zekanović Vesni Pusić: Budi kuš

Nakon izlaganja Hrvoja Zekanovića iz Hrvatskih suverenista, a prije nego što je počeo govoriti Tomislav Panenić iz dubine Kristalne dvorane hotela Westin, u kojem je Sabor zasjedao, začula se galama.

Na pitanje predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića što se dogodilo Vesna Pusić iz GLAS-a objasnila je kako je komentirala da nije istinita Zekanovićeva tvrdnja da nema fonda solidarnosti Europske unije iz kojeg bi države pogođene epidemijom koronavirusa mogle dobiti sredstva pomoći. "Rekla sam da to nije istina, a na to je komentar bio 'kuš'", kazala je Pusić.

"Nisam čuo što se dogodilo, čuo sam kolegicu, ako je tako bilo, izražavam najoštriju osudu onoga što je učinio kolega Zekanović", rekao je Jandroković i pozvao zastupnike da se drže reda i pravila dobrog ponašanja.

Zekanović se u svom istupu, uz ostalo, zapitao što je u epidemiji koronavirusa sa europskom solidarnošću i Europskom unijom, funkcionira li ona uopće. "Govorio bih o europskoj sebičnosti, a ne solidarnosti, jer ne postoji ni jedan značajniji fond iz kojeg bi države pa i Hrvatska, mogle dobiti sredstva i pomoći svojoj ekonomiji. Europski projekt zapeo je na prvoj prepreci", napomenuo je, među ostalim, Zekanović.

U ime Kluba zastupnika HDZ-a Branka Juričev Martinčev u izjavi novinarima najoštrije je osudila Zekanovićev istup. "Nedopustivo je da se tako izražava i odnosi prema jednoj kolegici, pogotovo ako znamo da je kolega Zekanović profesor, čiji su roditelji također profesori. On je otac triju kćeri i odnositi se tako prema kolegici je nedopustivo", poručila je.

"Investicijskim planom EU osigurano je 37 milijardi eura za gospodarstvo i zdravstvo za sve države članice, a od toga će Republika Hrvatska dobiti 1,16 milijardi eura“, demantirala je Juričev Martinčev Zekanovićeve navode.

Karolina Leaković iz SDP-a je ocijenila apsolutno neprihvatljivim i u ovim izvanrednim okolnostima u kojima radi Hrvatski sabor, ali i inače, da se na takav način ušutkavaju zastupnice i zastupnici koji se usude izraziti mišljenje koje nekome ne odgovara. "To je neprihvatljivo ponašanje, a vidjeli smo i prošli tjedan kada je zastupnik Glasnović s govornice vrijeđao neke istaknute predstavnice organizacija civilnog društva, feministkinje, zagovornice rodne ravnopravnosti, prozivajući ih za njihovo navodno nečinjenje u okolnostima krize", upozorila je.

Neprihvatljivim smatra i da predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nije reagirao opomenom zastupniku Zekanoviću. Čini mi se da to nije prvi put da se takav omalovažavajući, diskriminatoran i potpuno neprihvatljiv tolerira u Hrvatskom saboru i tome se mora stati na kraj, zaključila je Leaković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara