VIDEO Žene ISIS-ovaca čekaju smrtnu kaznu u Iraku: "Proklete bile, ne zaslužuju milost"

VIDEO Žene ISIS-ovaca čekaju smrtnu kaznu u Iraku: "Proklete bile, ne zaslužuju milost"
Screenshot: YouTube
 
SUD u Bagdadu osudio je više od 40 strankinja na smrt nakon saslušanja od samo 10 minuta, piše Guardian.
 
Francuski mediji objavili su video reportažu o svojoj građanki, 29-godišnjoj Djamili Boutoutao, jednoj od žena optuženih za pripadnost ISIS-u. Guardian je prenio priču o njoj i drugim osuđenim udovicama ISIS-ovaca u Iraku.
 
U malenoj sobi sudnice u Bagdadu Djamila Boutoutao čvrsto je zagrlila svoju dvogodišnju kćer i preklinjala za pomoć te rekla da joj je život postao nepodnošljiv: "Ovdje ću poludjeti. Čeka me smrtna kazna ili doživotni zatvor. Nitko mi ništa ne govori, ni ambasador, ni ljudi u zatvoru".
 
 
"Preklinjem vas, nemojte dopustiti da mi uzmu kćer"
 
"Preklinjem vas, nemojte dopustiti da mi uzmu kćer. Spremna sam platiti ako možete kontaktirati moje roditelje. Molim vas, spasite me", rekla je Djamila dok je čekala sud. Francuskih službenika nije bilo.
 
Svih 15 žena koje su dospjele na sud prošlog tjedna udovice su ISIS-ovih boraca. Procjenjuje se da je više od 40 000 stranaca iz 110 zemalja otputovalo u Irak i Siriju kako bi se pridružili džihadističkoj skupini. Od toga je oko 1900 francuskih i 800 britanskih građana.
 
Oko 1000 žena optuženih za pripadnost ISIS-u zatvoreno je nakon proglašenja njegovog poraza u Iraku i sada u Bagdadu čekaju sudske odluke o svojim sudbinama. S njima je i oko 820 djece, a neka još nisu rođena. Nakon saslušanja koja su trajala do 10 minuta, 40 žena osuđeno je na smrt, a deseci su dobili doživotne kazne zatvora.
 
"Mogu reći tko je nevin samim pogledom u nečije oči"
 
Francuska i ostale europske države neprijateljski su nastrojene prema svojim građankama koje su sada pred iračkim sudom te inzistiraju da im se tamo odredi sudbina. Prodavač automobila u istočnom Bagdadu Mustafa Rashid jednako gleda na strane zatvorenice: "Proklete bile. Ne zaslužuju nimalo milosti". S druge strane, žene iz Iraka bivaju oslobođene ako uspješno dokažu da su bile prisiljene na pridruživanje ISIS-u. Strankinjama se ne vjeruje i smatra ih se više krivima jer su ipak odlučile zbog ISIS-a otputovati na drugi kraj svijeta, izjavila je organizacija Human Rights Watch (HRW).
 
HRW je također naveo da bez obzira na njegove napore u posljednje dvije godine, sudovi se ne oslanjaju na odvjetnike i dokaze, već najvećim dijelom na instinkt. Sudski službenik izjavio je tijekom pauze: "Radim ovdje 10 godina i mogu vam reći tko je nevin samim pogledom u nečije oči".
 
Službenici su komentirali i djecu ISIS-ovih udovica: "Kad odrastu postat će baš kao njihove majke". Drugi mu je rekao da je grijeh tako govoriti jer su sva djeca nevina. Prvi je odgovorio: "Možda. Ali hajdemo ovo brzo završiti, ima ih još puno na redu". 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara