Vidošević: Hrvati su neobrazovan narod bez radnih navika, navikli živjeti na tuđi račun

Vidošević: Hrvati su neobrazovan narod bez radnih navika, navikli živjeti na tuđi račun

Tekst: J.D.
Foto: Davor Pongračić (Cropix)


HRVATI su lijen, neobrazovan narod koji nema radne navike i navikao je živjeti na tuđem novcu, i to je temeljni problem zbog kojega nijedna vlada nije u stanju riješiti prave probleme, rekao je u emisiji Nedjeljom u 2 predsjednik Hrvatske gospodarske komore i poraženi predsjednički kandidat Nadan Vidošević.

Vidošević, koji se pojavio bez brade, rekao je da su glasine o tome da je trebao biti u NO Podravke "podvala onih koji su htjeli eliminirati njegov angažman u spašavanju Podravke", a problem te kompanije je u tome što se država uvijek petljala u njeno poslovanje, a sada "marginalci koji su izrasli na jednoj neodgovornoj politici govore o tome da bi kupili Podravku".

Nema veze tko je na vlasti

"Ova Vlada vlada čak nešto odgovornije nego što su vladale druge vlade prijašnjih 16 godina. No, dok je svake godine netko davao pet ili osam milijardi eura, nitko nije postavljao pitanje o kvaliteti vladanja. Svaki građanin si svako jutro mora postaviti pitanje odgovara li njegov životni stil njegovim financijskim mogućnostima. Kad sam o tim stvarima prije nekoliko mjeseci govorio, ljudi su pokazali da ih to ne zanima. Sad nema 'onih tamo' koji vladaju. Mi biramo svoje prvake i oni provode ono što mi želimo. Nemojte zaboraviti da 3,5 milijuna Hrvata svakodnevno prima novac iz tog proračuna, i svi su za promjene, samo da ne zahvate njih", rekao je Vidošević.

Aleksandar Stanković ponovio je igrokaz s Jadrankom Kosor, ali je ovaj puta Vidoševića pitao što bi napravio da je premijer. "Počeo bih govoriti vrlo otvoreno o stvarnom stanju stvari, ne podilazeći nikome. Posljednjih 10 godina su Hrvati živjeli bolje nego ikada u povijesti. Problem je što se živjeli na nekoliko milijardi eura tuđeg novca. Mi nemamo razvojnu strategiju. Nemate list papira s 10 jasnih točaka koji će svakome biti očigledan. Mi se stalno iscrpljujemo na instrumentima, dok strategija ne postoji. Nemamo razvijene institucije sustava na kojih se stalno poziva", rekao je Vidošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Milanovića ne očekuje ništa, kao ni od Kosor

"Jedna od prvih mjera na kojima bih inzistirao na tome da svi linearno osjete krizu. Sljedeći korak bi morala biti reakcija centralne monetarne vlasti koja se ne smije ponašati neodgovorno, kao što se ponašala u godinama prije krize. Fiskalna i monetarna vlast moraju zajednički raditi na razvojnoj politici države. Javna uprava mora biti bitno manja, ali to se mora na neki način metodološki riješiti. Treba odgovoriti na pitanje može li hrvatski narod koji je neobrazovan, nema radne navike, jer od 1970. godine živi na tuđi račun, koji nema stvaranje kao filozofiju života iskoristiti svoj bogomdan prostor.  Trenutno to nije slučaj, ali na tome se može i mora poraditi", rekao je.

Dok se ti ključni problemi ne riješe, smatra Vidošević, svejedno je tko je na vlasti. "Od Zorana Milanovića kao pojedinca ne očekujem ništa iz istog razloga zbog kojeg ne mogu očekivati previše od gospođe Kosor. On kao lider vlade koja bi bila usko lijevog spektra nema šanse, kao što nema ni ova vlada. SDP-u sam prije godinu dana rekao da ne žure na vlast, jer mislim da pojedina boja u političkom spektru ne može odnijeti pobjedu, ali trebaju otvoriti dijalog i preko njega rješavati probleme", rekao je.

Josipović je u BiH bio dobar, ali nedorečen

Istup predsjednika Josipovića u BiH smatra pozitivnim, ali također vjeruje da mu je nedostajao pogled u budućnost. "Pitajmo se kakvu BiH želimo vidjeti sutra. Ja želim vidjeti BiH u NATO-u i EU, a neophodno je riješiti i neka temeljna pitanja. Isprika za greške pojedinaca je u redu, ali nikad se ne smije dogoditi ni najmanja sumnja u hrvatsku državnu politiku prema BiH. Ako se pitanje BiH ne stavi u širi kontekst toga kako ju izgraditi sutra, onda ovakve izjave mogu biti polarizirajuće. Bitni su elementi obrazovanje tehničkog kadra koji danas ne radi u BiH. Druga stvar je gradnja infrastrukture BiH međunarodnim sredstvima. To svijet mora dati BiH i mora osigurati kapital za financiranje tamošnje ekonomije. Kod govora predsjednika Josipovića nedostajala mi je samo jedna rečenica, a to je ona prema izgradnji bosansko-hercegovačke budućnosti", rekao je.

U emisiji se dotaklo i starog slučaja netransparentnog isplaćivanja plaća igračima Hajduka.
"Danas, kad jedna INA u regularnim uvjetima bez problema ne plati milijardu kuna PDV-a mislim da je bespredmetno govoriti o vremenima kad je cijela država gledala kako na bilo koji način isplatiti plaću, a država je gledala kroz prste. Mi danas patimo od temeljne krize morala u kojoj se ne plaća za isporučene usluge, i mislim da bi bilo puno bolje objaviti registar tvrtki koje ne plaćaju svoje obaveze nego registar branitelja", ustvrdio je Vidošević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara