Vidović: Izmjene ZOR-a uskoro u Saboru, iako svi instituti nisu usuglašeni

VLADA će uskoro uputiti izmjene Zakona o radu (ZOR) u saborsku proceduru, iako socijalni partneri nisu postigli potpunu suglasnost oko svih instituta novoga zakona, najavio je danas ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović.

Izmjene ZOR-a, usprkos najavljenim opstrukcijama, bit će u prvoj polovici lipnja upućene u drugo saborsko čitanje, a novi bi ZOR trebao biti usvojen do kraja lipnja, rekao je Vidović na seminaru "Prilagodljivost i sigurnost = Europa".

Vidović je napomenuo da se suglasnost Vlade, poslodavaca i sindikata oko svih instituta ZOR-a nije ni očekivala, jer reforma radnog zakonodavstva niti u jednoj zemlji ne prolazi bez potresa i politiziranja.

Pregovori o izmjenama ZOR-a završili su bez suglasnosti oko otpremnina, otkaznih rokova, broja zaposlenih kod malih poslodavaca i predstavnika radnika u Nadzornim odborima privatnih tvrtki.

"Poslodavci i sindikati možda se neće eksplicitno izjasniti za novi zakon, no očekujem da će na kraju priznati da je izmjenama ZOR-a napravljen dobar posao", kazao je Vidović ocijenivši da će izmjene doprinijeti fleksibilizaciji rada i većoj socijalnoj zaštiti radnika.

S primjenom novoga ZOR-a isplaćivat će se povećane novčane naknade za nezaposlene, bolje zaštititi radnici od diskriminacije, izjednačiti uvjeti rada pri atipičnim oblicima rada, te ojačati uloga sindikata, tvrdi Vidović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Što se tiče smanjenja otpremnina i skraćivanja otkaznih rokova, Ministarstvo rada će predložiti Vladi njihovu primjenu tek od 1. siječnja 2004. godine, pa će se tako radnicima i poslodavcima ostaviti vremena za raskid radnog odnosa po povoljnijim uvjetima.

Radnici će dobiti predstavnike u Nadzornim odborima svih javnih i državnih tvrtki te u privatnim poduzećima s više od 200 zaposlenih.

Kao novost izdvojio je jače instrumente zaštite radnika koji ukažu na korupciju - oni će biti zaštićeni od neopravdanog otkaza i dovođenja u nepovoljniji položaj zbog prijave korupcije.

Također se uvodi doprinos solidarnosti, odnosno obveza plaćanja dijela sindikalne članarine (ne više od 60 posto) za osobe koje nisu članovi sindikata.

Takav doprinos moći će se urediti samo kolektivnim ugovorom uz uvjet da je prošao verifikaciju svih zaposlenih.

Osim toga, predviđa se osnivanje Agencije za posredovanje pri zapošljavanju, a broj zaposlenih kod malog poslodavca se povećava s 10 na 20 radnika.

Paralelno s izmjenama ZOR-a ide niz pratećih zakona kojima će se uvesti kompenzacijske mjere u slučaju otkaza i ojačati socijalna zaštita radnika, ubrzati radni sporovi i osigurati isplata plaća, naglašava Vidović.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara