Vidović iznenađen odlukom sindikata o prekidu pregovora o izmjenama ZOR-a

MINISTAR rada i socijalne skrbi Davorko Vidović izrazio je danas iznenađenje odlukom sindikalnih čelnika o prekidu pregovora o izmjenama Zakona o radu (ZOR).

Vidović je izjavio da su pregovori bili pred završetkom, jer je trebalo još samo tehnički dotjerati neke institute iz paketa radno-socijalnog zakonodavstva, dok je sve ostalo već dogovoreno.

"No, to nije odgovaralo nekome na sindikalnoj strani, jer nije bilo ozbiljnih prepreka da se danas dovrši cijeli posao", rekao je Vidović Hini.

Pet sindikalnih središnjica prekinulo je jučer pregovore o izmjenama ZOR-a i zatražilo hitan sastanak s premijerom Ivicom Račanom, jer su Vladini pregovarači odbili njihove prijedloge o otpremninama, otkaznim rokovima i naknadama za nezaposlenost.

U izmjenama ZOR-a ostala su samo dva instituta na kojima inzistiram, a tiču se skidanja prevelikog tereta s poslodavaca i primjerenog obeštećivanja radnika, kazao je Vidović.

Dio kompenzacija radnicima su i naknade za nezaposlenost, rekao je Vidović dodavši kako je njegov zadnji prijedlog bio da najveća naknada iznosi 1.000 kuna, no ni to ne mora biti konačan iznos.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada ne može mijenjati koncepciju zakonskog prijedloga koji je prošao prvo saborsko čitanje, a temeljni je cilj osigurati fleksibilizaciju tržišta rada uz maksimalnu socijalnu sigurnost radnika, naglasio je Vidović.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever kaže da Vidović nije bio ovlašten pregovarati o spornim pitanjima izvan okvira koje je zadala Vlada, kao ni produljiti rok za usuglašavanje oko spornih pitanja.

Ako se Vlada obvezala Svjetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu da će smanjiti postojeća radna prava, onda je to trebalo reći javnosti, kaže Sever koji smatra da su međunarodne financijske ustanove trebale inzistirati na reformi čitavog državnog sustava, a ne samo radnog zakonodavstva.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) osudila je istupanje sindikata iz tripartitnog dijaloga o izmjenama ZOR-a.

"Smatramo da je dosad postignut napredak u usuglašavanju oko izmjena ZOR-a pa takvim neprofesionalnim i neodgovornim odnosom prema pregovorima sindikalni čelnici dugoročno najviše štete svojem članstvu", kaže se u priopćenju HUP-a.

Obrazloženje sindikata za prekid pregovora je neprihvatljivo, jer kompenzacijske mjere koje predlaže Vlada pokazuju spremnost na kompromis, dok bi svako daljnje ustupanje sindikalnim zahtjevima znatno naštetilo interesima poslodavaca i hrvatskoga gospodarstva, ocjenjuje HUP.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara