vidović: nema vremena za čekanje u provođenju reformi

Ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović upozorio je danas da nema vremena za čekanje u provođenju reformi radnog zakonodavstva jer bi zbog bilo kakve odgode Hrvatska mogla snositi dalekosežne posljedice u prilagodbi zahtjevima suvremenog tržišta rada i priključenju Europskoj uniji.

Otvarajući medijski seminar o radnom zakonodavstvu, održan u Zagrebu u organizaciji njegova ministarstva, Vidović je naglasio da Vlada ne smije odgađati donošenje Zakona o radu (ZOR) jer je sadašnje kašnjenje pred nju postavilo imperativ da u jednom mandatu napravi ono što su ostale tranzicijske zemlje postigle u 10 godina.

On tvrdi da će ZOR, koji će za dva tjedna biti upućen u saborsku proceduru riješiti pitanje nezaposlenosti, dinamizirati tržište rada i očuvati razinu socijalne sigurnosti.

Pritom je ocijenio da je predloženim izmjenama Vlada uspjela uspostaviti ravnotežu između potreba poslodavaca i radnika. ´Izbalansirali smo da Vlada ne bude uteg na nogama poslodavaca koji otvaraju nova radna mjesta, a s druge strane da drugi pol zaštitimo od mogućih posljedica´, rekao je.

Pozvao je sindikate, koji se protive najavljenim izmjenama, da se uključe u javnu raspravu o tome zakonu jer su izgledi da se reforme uspješno provedu bez socijalne suglasnosti znatno manji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sindikati se protive smanjivanju otpremnina, skraćivanju otkaznih rokova, izjednačavanju rada na određeno i neodređeno vrijeme i povećanju broja zaposlenih kod malog poslodavca (koji mogu lakše dobiti otkaz).

No predlagatelj zakona ističe da Hrvatska ima rigidan Zakon o radu, a da su istraživanja u zemljama OECD-a pokazala kako pretjerena regulacija rada i zapošljavanja znatno smanjuje realni rast tržišnog sektora, koji je pokretač zapošljavanja.

Predstavljajući prijedlog izmjena ZOR-a, pomoćnica ministra Vera Babić naglasila je da bi se njihovim usvajanjem nezaposlenima omogućilo lakše zapošljavanje, zaposlenima na određeno vrijeme u slučaju otkaza jamčila prava na otpremnine i otkazne rokove, a svim zaposlenima zakonska razina minimalnih prava.

Osim toga, zakonske izmjene omogućit će sindikatima jače djelovanje kroz kolektivne ugovore, a poslodavcima veću mogućnost prilagodbe tržišnim uvjetima, kaže Babić.

Asistent radnog zakonodavstva s Pravnog fakulteta Viktor Gotovac rekao je da je fleksibilizacija radnog tržišta kao posljedica zahtjeva tržišta nužna, ali da uz nju treba provesti i fleksibilizaciju države, poreznog, obrazovnog, socijalnog i pravosudnog sustava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara