Vijeće EU-a osuđuje Yassinovo ubojstvo

MINISTRI vanjskih poslova Europske unije osudili su u ponedjeljak jutrošnje nezakonito ubojstvo duhovnog vođe Hamasa Ahmeda Yassina i još sedam Palestinaca.

"Europska unije se dosljedno protivi nezakonitom ubijanju. Ne samo da su nezakonita ubojstva protivna međunarodnom pravu, nego ona podrivaju koncept vladavine prava, što je ključan element u borbi protiv terorizma", kaže se u zaključcima Vijeća ministara.

Sličnu osudu Yassinova ubojstva izreklo je nekoliko ministara europskih zemalja prilikom jutrošnjeg dolaska na sastanak Vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Europska unija priznaje pravo izraelskoj državi da štiti svoje građane od terorističkih napada, ali "u skladu s međunarodniim pravom". Izrael nema pravo na nezakonita ubojstva", kaže se u zakljčcima.

Ministri ističu da je jutrošnje ubojstvo dodatno pogoršalo stanje na Bliskom istoku te pozivaju sve strane da pokažu suzdržanost od svih oblika nasilja, "koje može voditi samo do još više mrtvih i još više udaljiti mogućnost mirnog rješenja".

Današnji sastanak ministara vanjskih poslova EU-a posvećen je pripremama za europski summit, koji se održava krajem tjedna. Iako su proljetni summiti uglavnom posvećeni gospodarskim pitanjima, nedavni teroristički napadi u Madridu uvelike su promjenili dnevni red, pa je borba protiv terorizma izbila u prvi plan.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara