Vijeće Europe o ljudskim pravima u RH: Pravosuđe slabost

POZIV na reformu presporog i nefunkcionalnog pravosudnog sustava Hrvatske najvažnija je preporuka povjerenika za ljudska prava Vijeća Europe (VE) Alvara GilRoblesa u izvješću o Hrvatskoj kojoj se priznaje da je u zadnjem desetljeću znatno napredovala u poštivanju temeljnih ljudskih prava

Izvješće, koje je povjerenik sastavio na temelju posjeta Hrvatskoj u lipnju 2004., od srijede je dostupno na njegovoj web stranici i proslijeđeno Parlamentarnoj skupštini VE na dalju raspravu.

"Hrvatska je učinila znatan napredak u poštivanju temeljnih ljudskih prava zadnjih deset godina", piše Gil-Robles u zaključcima i preporukama izvješća od dvadesetak stranica.

Povjerenik pozdravlja i napore aktualne vlade da poboljša stanje ljudskih prava svih stanovnika "bez ozbira na etničku pripadnost", te poziva na dostatno financiranje institucija za zaštitu ljudskih prava, poglavito pučkog pravobranitelja.

Boljka koju prioritetno treba rješavati je prespor hrvatski pravosudni sustav koji gomila neriješene predmete i zato je potrebna "bolja raspodjela sudaca i financijskih sredstava", veće financiranje pravosuđa, jamstva za "provedbu sudskih odluka", ističe se u izvješću.

"U najkraćem roku treba reformirati zakonodavstvo jamčeći da će pravnu pomoć bez diskriminacije dobiti i Hrvati i stranci", preporučuje se.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znatan dio izvješća odnosi se na opis kaotičnog stanja nekretnina i povrata vlasništva u Hrvatskoj, poglavito u područjima koja su bila zahvaćena ratom i u koja se vraćaju povratnici i izbjegli.

Pomoć za obnovu domova treba dodijeliti "brzo" i ovisno o "stvarnim potrebama" kako bi se izbjegla etnička diskriminacija, a stvarnim vlasnicima omogućilo da stupe u posjed vlastite imovine neodgodivom deložacijom stanara koje valja pravedno obeštetiti, preporučuje povjerenik Vijeća Europe.

Također se zauzima za povratak prijašnjih društvenih stanova prijeratnim korisnicima, za brz povratak poljoprivrednih zemljišta i za sprečavanje vandalizma protiv tuđe imovine.

U izvješću se pozivaju vlasti da surađuju sa svim čimbenicima kako bi se riješilo bolno pitanje nestalih osoba.

Za mlađe punoljetne prijestupnike treba razviti posebne programe, a oni zatvorsku kaznu trebaju služiti izdvojeno od starijih počinitelja radi zaštite "od loših utjecaja", jedna je od preporuka.

Izvješće poziva na dostatno finaciranje nacionalnog programa za Rome, kojima treba "olakšati pristup tržištu rada", te na sprečavanje segregacije romske djece u školama i na kažnjavanje rasno motiviranog nasilja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara