Vijeće Europe od Ciprana traži prihvaćanje UN-ova plana

VIJEĆE Europe u srijedu je od Cipra zatražilo da na referendumu koji će se održati u subotu na oba dijela otoka podupre UN-ov plan o ujedinjenju otoka, jer bi u suprotnom "posljedice mogle biti ozbiljne".

"Ako se ova jedinstvena šansa ne iskoristi na referendumu 24. travnja, gotovo odmah bi moglo doći do ozbiljnih posljedica", upozorio je glavni tajnik Vijeća Europe Walter Schwimmer u otvorenom pismu objavljenom tri dana prije održavanja referenduma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je istaknuo kako drži da bi odbacivanje plana što ga je predložio glavni tajnik UN-a Kofi Annan moglo dovesti do "produbljenja neslaganja između dviju zajednica", da će povjerenje uspostavljeno u posljednjih nekoliko godina "jednostavno nestati" te da će ga "biti teško ponovno uspostaviti".

"Neriješeno pitanje Cipra i dalje će opterećivati odnose Republike Cipar s partnerima u EU-u i Vijeću Europe, ali i sa zemljama u regiji", kaže se u Schwimmerovu pismu.

UN nastoji postići ujedinjenje otoka prije 1. svibnja, datuma do kada će se Republika Cipar (koja zauzima južni dio otoka) - sa ili bez sjevernog, turskog dijela otoka - pridružiti EU-u.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara