Vijeće Europe ukinulo post-monitoring dijalog s Hrvatskom

PARLAMENTARNA skupština Vijeća Europe u petak je donijela odluku da se ukida tzv. postmonitoring dijalog s Republikom Hrvatskom, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

Ta odluka slijedila je nakon pozitivnog izvješća i preporuke koje je izradila izvjestiteljica i predsjednica Odbora za monitoring VE Josette Durrieu, a potvrdio Odbor za monitoring na sjednici održanoj u Parizu 10. rujna ove godine, navodi se u priopćenju.

Odlukom o ukidanju post-monitoring dijaloga odaje se priznanje RH za napredak ostvaren u ispunjavanju brojnih obveza koje je Hrvatska preuzela primitkom u članstvo VE. Još u rujnu 2000. godine Parlamentarna skupština VE ukinula je monitoring za RH.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlukom o ukidanju post-monitoring dijaloga potvrđena je visoka razina razvitka demokracije, vladavine prava i zaštite ljudskih prava u RH - temeljnih vrijednosti na kojima se zasnivaju aktivnosti Vijeća Europe kao najstarije europske demokratske institucije koja u svojem članstvu okuplja 45 zemalja, naglašava se u priopćenju.

"S obzirom da se među uvjetima koje je pratio Odbor za monitoring VE nalaze i politički uvjeti potpune suradnje s haškim tribunalom, povratka izbjeglica, reforme pravosuđa i slobode medija, izvjesno je da ovom odlukom VE šalje politički važan signal ne samo RH nego i drugim međunarodnim tijelima, potičući istodobno i na ostvarivanje daljnjih rezultata u ostvarivanju njezina strateškog cilja - učlanjenja u EU", zaključuje se u priopćenju.

Na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe u Strasbourgu sudjeluje i hrvatsko izaslanstvo predvođeno Mirjanom Ferić-Vac.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara