Vijeće HRT-a o titlovanju srpskih filmova

VIJEĆE Hrvatske radiotelevizije održalo je još jednu bizarnu sjednicu na kojoj se, između ostalog, raspravljalo o titlovanju srpskih filmova, preintenzivnom praćenju izbora u Srbiji i prekršavanju dopuštene minutaže reklama, koje se krajem prošle godine, priznao je Mirko Galić, dogodilo najmanje osam puta.

Direktor Glasa koncila Nedjeljko Pintarić na sjednici Vijeća HRT-a okomio se na emitiranje jugoslavenskih filmova u programu HTV-a, a podržao ga je Juraj Njavro, koji je dodao da su se parlamentarni izbori u Srbiji na našoj državnoj televiziji preintenzivno pratili. "Ti su se izbori pratili kao da su za nas od egzistencijalne važnosti, a to je zapravo njihova stvar", ustvrdio je Njavro, dodavši kako ne vidi razlog zašto bi HTV emitirao filmove Emila Kusturice.

Pintarić je u sarkastičnom tonu predložio čak da bi HRT, ako prevodi slovenske i makedonske, trebao titlovati i srpske filmove te tako "zaštiti hrvatski standardni jezik i kulturni identitet". Ipak, na opaske su reagirali drugi vijećnici pa je na kraju ipak zaključeno kako je intenzivitet praćenja srpskih izbora bio umjeren, a prikazivanje srpskih filmova opravdano.

Ravnatelj HRT-a Mirko Galić priznao je da je u jesenskom razdoblju državna televizija nekoliko puta prekršila dopuštenu i zakonski propisanu minutažu reklama, ali je istaknuo da RTL Televizija, koja je HRT-u poslala dopis, pretjeruje i pokušava napraviti pritisak na Vijeće.

Vijeće je istaknulo nezadovoljstvo radom programa HRT Plus, kojem su, kažu, potrebne temeljite promjene, a na doradu je vraćen i prijedlog nabave programa iz vanjske produkcije, tema koja je već duže vrijeme "trn u oku" vijećnici i glumici Nadi Gačešić Livaković.

Nedavni verbalni obračun sudionika "Emisije opće prakse" s mišljenjem nekih vijećnika nazvano je "neprihvatljivom zlouporabom medijskog prostora", no autori emisije ovaj put ipak neće snositi posljedice.

D.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara