Vijeće HRT-a uputit će javni poziv za imenovanje novog programskog vijeća

VIJEĆE HRT-a uputit će u četvrtak javni poziv za imenovanje Programskog vijeća, koje bi prema novom Zakonu o HRTu trebalo preuzeti zadaće tog tijela, potvrdila je danas dopredsjednica Vijeća Jadranka Kolarević.

Novim Zakonom o HRT-u, koji je stupio na snagu 27. veljače, Vijeće HRT-a zaduženo je za raspisivanje poziva za imenovanje članova novog Programskog vijeća koje će brojati 11 članova.

Umjesto dosadašnjeg Vijeća HRT-a od 25 članova, koje su imenovale institucije i nevladine udruge, članove Programskog vijeća imenovat će Sabor ne temelju javnog poziva institucijama, udrugama i građanima.

Prema Zakonu, članovi Programskog vijeća ne mogu biti državni dužnosnici, zaposlenici HRT-a ili osobe iz konkurentskih tvrtki. Oni bi trebali biti javni djelatnici koji su se istakli zalaganjem za poštivanje demokratskih načela, vladavine prava, razvitku civilnog društva i zaštiti slobode izražavanja, te predstavljati razne skupine društva.

Po riječima Jadranke Kolarević, koja je nakon ostavke predsjednika Vijeća Vlatka Silobrčića ovlaštena sazvati sjednicu, Vijeće će u četvrtak raspravljati i o programskim usmjerenjima radija i televizije za ovu godinu.

Kolarević podsjeća da je Vijeće o usmjerenjima, bez čijeg se odobravanja ne mogu napraviti ni programske sheme, trebalo raspravljati još krajem prošle godine. No, programsko usmjerenje HTV-a Vijeću je dostavljeno tek početkom ove godine kada je, kao loše i jezično neuređeno, vraćeno na doradu, dodala je.

Na posljednjoj sjednici, održanoj u siječnju, Vijeće je trebalo raspravljati i o ostavkama većine uredničkog tima tadašnje glavne urednice Jasne Ulage-Valić, koja je donošenjem novog Zakona postala direktorica programa HTV-a.

Osmero urednika, među kojima i urednik informativnog programa Nikola Kristić, ostavke je podnijelo zbog loše suradnje s glavnom urednicom.

Po riječima Kolarević, Vijeće u četvrtaka neće nastaviti raspravu o njihovoj smjeni jer prema novim zakonskim odredbama nije ovlašteno za razrješenje urednika programskih cjelina.

Osim toga, dodaje, Kristić je novim Zakonom postao odgovorni urednik Informativnog programa, koji je izravno odgovoran ravnatelju HTV-a Vanji Sutliću, a ne direktorici programa.

Upitana da li će zbog ostavki više članova Vijeća na sjednici biti dovoljno vijećnika za kvorum, Kolarević je rekla da očekuje odziv 19 članova, od kojih bi jedan trebao biti novoimenovani predstavnik Matice iseljenika.

Osim predsjednika Vijeća Silobrčića i Ante Čovića koji su ostavke podnijeli zbog nezadovoljstva novim Zakonom o HRT-u, ostavke je ranije podnijelo još četvero članova. Kao razloge odlaska oni su naveli neučinkovitost rada tog tijela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara