Vijeće ministara EU-a danas raspravlja o hrvatskoj kandidaturi

MINISTRI vanjskih poslova 25 zemalja članica Europske unije sastaju se u ponedjeljak u Luxembourgu na redovitom mjesečnom sastanku na kojem bi trebali finalizirati prijedlog zaključaka, kojima se Hrvatskoj daje status kandidata i vremenska odrednica za početak pregovora.

Prošli tjedan je Odbor stalnih predstavnika (COREPER), tijela koji čine veleposlanici država članica i koji priprema sjednice Vijeća ministara, usuglasio prijedlog zaključaka, prema kojima se Hrvatskoj daje status kandidata, a početkom sljedeće godine trebali bi započeti pregovori o punopravnom članstvu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačnu odluku o kandidatskom statusu i početku pregovora donijet će šefovi država ili vlada EU-a, koji će se okupiti u četvrtak i petak na summitu u Bruxellesu.

Glavna tema sjednice Vijeća ministara bit će priprema za predstojeći summit na kojem se očekuje da će se usuglasiti tekst prvog europskog ustava. Europsko vijeće također bi trebalo imenovati i novog predsjednika Europske komisije i visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku i sigurnost.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara