Vijeće sigurnosti htjelo osuditi Trumpovu odluku, Amerika uložila veto

Vijeće sigurnosti htjelo osuditi Trumpovu odluku, Amerika uložila veto

Foto: Hina

SJEDINJENE Države stavile su veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti o Jeruzalemu koja poziva sve države da se suzdrže od preseljenja veleposlanstva u taj grad.
 
Rezolucija kritizira odluke koje želi izmijeniti "karakter, status ili demografski sastav Svetog Grada Jeruzalema" i traži da se one povuku, no ne imenuje izričito predsjednika Trumpa i SAD.
 
Predsjednik SAD-a Donald Trump 6. prosinca raskinuo je s desetljećima dugom politikom SAD-a i priznao Jeruzalem za prijestolnicu Izraela što je ugrozilo mirovne napore na Bliskom istoku i uznemirilo i arapski svijet i zapadne saveznike.
 
Haley glasanje nazvala "uvredom"
 
Protiv nacrta rezolucije, koji je pripremio Egipat, glasao je samo SAD, a 14 zemalja članica Vijeća glasalo je za nju.
 
Veleposlanica SAD-a Nikki Haley u UN-u je glasanje nazvala "uvredom" i rekla da ono "neće biti zaboravljeno".
 
Trumpova odluka da preseli veleposlanstvo SAD-a iz Tel Aviva u Jeruzalem je suverena odluka i u "potpunosti u skladu" s ranijim rezolucijama Vijeća sigurnosti, rekla je Haley.
 
Palestinci traže izvanrednu sjednicu Opće skupštine UN-a
 
Nakon što je SAD stavio veto na rezoluciju, palestinski ministar vanjskih poslova rekao je da će Palestinci zatražiti izvanrednu sjednicu Opće skupštine UN-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
"Radimo na tome da u roku od 48 sati sazovemo izvanrednu sjednicu Opće skupštine", rekao je novinarima u Ramali palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki.
 
On je rekao da će međunarodna zajednica "odluku predsjednika Trumpa smatrati ništavnom".
 
Turska šokirana stavljanjem veta
 
Tursko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da je šokirano stavljanjem veta na rezoluciju Vijeća sigurnosti te da je neprihvatljivo da to tijelo uslijed veta SAD-a ostane neučinkovito u pitanju Jeruzalema.
 
S druge strane, izraelski premijer Benjamin Netanyahu zahvalio je na svom Twitter računu Sjedinjenim Državama te američkom predsjedniku i veleposlanici Haley navevši da će "istina pobijediti".  
 
Palestina će tražiti priznanje države
 
Palestinski predsjednik Mahmud Abas izjavio je u Ramali prije izglasavanja rezolucije kako neće dopustiti da Sjedinjene Države ponovno budu mirovni posrednik te da će ponovno u UN-u obnoviti napore na traženju punog priznanja države Palestine, objavila je agencija France Presse. 
 
Od Trumpove odluke o priznanju Jeruzalema izraelskim glavnim gradom Abas odbija kontakte s američkom administracijom. 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara