Vijeće sigurnosti traži da Iran do 31. kolovoza obustavi nuklearni program

VIJEĆE sigurnosti UN-a u ponedjeljak je usvojilo rezoluciju u kojoj traži da Iran do kraja kolovoza obustavi svoje nuklearne aktivnosti ili će se suočiti sa sankcijama.

Vijeće je usvojilo rezoluciju u kojoj se traži suspenzija nuklearnog programa s 14 glasova prema jednom. Protivio se Katar, jedina arapska zemlja među članicama Vijeća sigurnosti.

U rezoluciji, o čijem se tekstu pregovaralo tjednima, VS traži da Iran suspendira sve aktivnosti na obogaćivanju i reprocesiranju urana, uključujući istraživanje i razvoj.

Ako se Teheran ne pokori zahtjevu navedenom u rezoluciji do 31. kolovoza, Vijeće sigurnosti će razmotriti usvajanje "primjerenih mjera" prema čl. 41 Poglavlja 7 Povelje UN-a koji predviđa gospodarske sankcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezolucija usvojena u ponedjeljak prva je rezolucija o Vijeća sigurnosti UN-a o Iranu koja sadrži pravno obvezujuće zahtjeve i prijetnju nametanja sankcija. Sjedinjene Države i njihovi saveznici sumnjaju da Iran razvija nuklearnu bombu i optužuju Teheran da prikriva svoja istraživanja na tom području već 18 godina.

Katarski veleposlanik pri UN-u Abdulazaiz Al-Nasser rekao je da je glasao protiv rezolucije zbog trenutka njezina usvajanja. "Ne slažemo se s rezolucijom u trenutku u kojem je naša regija u plamenu", rekao je.

Međutim američki veleposlanik John Bolton rekao je da Iran već tri godine ne surađuje u cijelosti i ne ispunja zahtjeve Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA).

"Iran je nažalost stalno i otvoreno prkosio međunarodnoj zajednici nastavljajući svoj rad na razvoju nuklearnog oružja, a trajna neposlušnost i otpor iranskog vodstva zahtijeva snažan odgovor ovog Vijeća", rekao je Bolton ocjenivši kako je "danas usvojena rezolucija upravo to dala".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara